Пошук по сайту

Єпархіальний собор розпочався з Євхаристійного єднання та умивання ніг

У Великий четвер, коли Христос встановив Пресвяту Тайну Євхаристії і покликав до продовження цього святого таїнства священнослужителів, Правлячий Архиєрей Михаїл, ієромонахи та священики звершили Божественну літургію і Чин умивання ніг у храмі св. Миколая в Крехові. Опісля відбулося спільне зібрання під час якого обговорили питання, як покращити комунікацію між богопосвяченими особами та парафіями.

Цьогорічний Єпархіальний собор присвячений темі богопосвяченого життя, тому до Крехівської васильянської обителі прибули настоятелі чернечих спільнот, які несуть своє служіння на теренах Сокальсько-Жовківської єпархії. Зокрема були представлені монастир св. Юрія у Червонограді настоятелем якого є о. Ігнатій Москалюк, монастир Різдва Христового м. Жовкви, який провадить о. Веніямин Чернега, монастир св. Миколая с. Крехів, ігуменом якого є о. Пантелеймон Саламаха, монастир Благовічення с. Підгірці, яким управляє о. Віктор Батіг та сестри монахині згромадження Св. Йосифа та Сестри Служебниці Пречистої Діви Марії.

Під час Собору були зроблені такі висновки: парафіяльні священики повинні співпрацювати із місцевими чернечими спільнотами, натомість ченці, які здійснюють служіння в тому чи іншому деканаті заохочуються до участі в деканальних зборах та інших місцевих церковних ініціативах. Запропоновано проводити в парафії щонайменше один раз в році день присвячений чернецтву. Тобто, щоб парафіяльні священики запрошували монахів чи монахинь на парафію, щоб ті поділилися своїм досвідом та розповіли про суть їхнього богопосвячення. Пропонується також при монастирях організовувати кілька раз в році зустрічі з молоддю. Так само говорилося про те, що в школах педагоги, розповідаючи про вибір тої чи іншої професії, не мають цуратися розповіді про священство чи монашество. Щодо катехитичної діяльності, то запропоновано більш чіткіше організовувати співпрацю парафій із сестрами монахинями.
В часі Літургії у храмі св. Миколая було прочитано «Послання Блаженнішого Святослава до священнослужителів», які співслужили архиєрею немов дванадцять апостолів Ісусові Христові. Це найбільш було очевидним у часі Чину умивання ніг, коли архиєрей мив ноги священикам. Євангельський діалог між Христом і апостолом Петром прочитали Владика Михаїл і о. Василь Богдан Мендрунь, ЧСВВ.

На завершення Собору о. Ярослав Малиш, голова Комісії у справах монашества, приготував настоятелям чернечих спільнот єпархії пасхальні писанки, а Владика Михаїл вручаючи ці символи Пасхи, бажав усім радісного служіння у Церкві.

Прес-служба Єпархії

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336