Пошук по сайту

Хресна дорога «Люби Христа і Україну»

У Вербну неділю, 17 квітня, надбужанські церковні громади пройшли вулицями міста Буська спільною Хресною дорогою, що символізувала шлях Спасителя до розп’яття Його на Хресті. Хресна дорога «Люби Христа і Україну» розпочалася біля пам’ятника Янголу-охоронцю на площі Ринок. Напутні слова звучали з вуст духовних отців, котрі разом із громадами стали організаторами Хресної ходи. П’ятий рік поспіль напередодні Великодня проходить вона вулицями райцентру, єднаючи мешканців Бущини у єдину родину паломників, які жертвують кожен крок цієї Хресної дороги, кожну хвилину роздумів за наше навернення до Господа.

Шлях процесії розпочався у центрі міста і проліг міським парком ім. Ів. Франка, площею Звитяги і автостанцією, повз адмінбудинки прокуратури, райради і РДА, крамниці, банки і установи, церкви св. Юра, св. ап. Петра і Павла, св. Миколая, пожежну частину.

У врочистостій ході взяли участь: о. Володимир Залуцький, декан Буський, о. Михайло Смачило, о. Андрій Баглай, о. Олег Макар, о. Ігор Макар, о. Володимир Бойко, о. Іван Білута, о. Михайло Созанський, о. Степан Жукровський, о. Петро Гунчак, о. Роберт Глодовський і о. Юзеф Блажей з римо-католицької парафії. Серед вірних були присутні парафіяни храмів св. Миколая і св. Юра, костелу св. Станіслава, та інших церков району. Символічний хрест по­чергово несли священнослужителі, представники громади і влади, очільники району Володимир Замроз і Володимир Сай, юнацтво, діти, люди старшого віку.

Впродовж 14 зупинок ведучі-читці розповідали про тернистий шлях Спасителя до гори Голгофи від засудження його Пилатом до розп’яття на хресті та поховання у гробі. Звучала молитва «Отче наш» і линули сумні страсні пісні у виконанні хористів церковних громад. «Це був саме той час, коли кожен осмислював не лише життя і смерть Ісуса, що перейняв на Себе людські гріхи. Це був час переосмислення свого життя, своїх вчинків і дій».

Особливе значення мало те, коли за символічним хрестом вирушили на милицях та інвалідних візках немічні люди. Останнім акордом Хресної дороги біля пам’ятника Янголу-охоронцю стали подячні слова вірянам від о. Роберта Глодовського та о. Михайла Смачила, незабутній вірш «Совість» у виконанні Надії Хом’якевич та духовна пісня «Ісус прощає» з репертуару відомого надбужанського гурту «Куди йдеш».

Після дійства настоятель Буського храму св. Миколая о. Михайло зазначив: «Єдиний хрест, що може нас об’єднати, це хрест Господній. І ця велична хода є свідченням цього. Усі ми вийшли від Бога і йдемо до нього. Але кожен має виконати свою місію, яку Всевишній поклав на нього. Головне ж любити один одного, тому що в любові до Бога і ближнього весь закон і всі пророки».

Подала Ірина ГАЄВСЬКА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336