Пошук по сайту

У Кам’янці-Бузькій відзначили десятиліття освячення храму

19 серпня урочистою Архиєрейською Літургією, велелюдним єднанням у молитві, участю в Святих Таїнствах Сповіді і Євхаристії, та святковими подяками відзначили десятиліття освячення храму Преображення Господнього.

Єпископ Михаїл Колтун, отці Василіяни з Польщі, парафіяльні священики з Кам’янка-Бузького і Новояричівського деканатів звершили подячну Божественну Літургію. Архиєрей виголосив проповідь про значення свята Преображення Господнього у сучасності. «Ми сьогодні дякуємо Богові за ту можливість прожити храмовий празник Спаса – Преображення, щоби ще раз відкрити цю велику таємницю земного життя, яка веде нас до слави. Навіть ті терпіння, які в дорозі нашого життя нам треба перейти, вони нічим не є проти цієї слави, яку Господь нам обіцяє не тільки в небі, але і на землі. Те, що Ісус Христос каже до апостолів, що треба їм пройти через терпіння, вони на це не зважають, бо перейняті тією славою, радістю Божества Ісуса Христа, тож поручаються Йому. Ми сьогодні переживаємо Спаса, українського Спаса. Ісус Христос преображається в храмі, тою самою подією, якою він об’явив себе колись і сьогодні він заявляється тут, в Україні. Якщо би писати історію українського Спаса, то ми би писали про Його преображення в нашому житті. Так як Діяння апостольські говорять про дії, які сприяли в їхньому житті, так само і ми можемо писати про історію українського Спаса: яку віру, культуру, обряди треба розвивати для того, щоби збагатити це свято», - зазначив архипастир.

Отець-мітрат Володимир Касіян, настоятель парафії, розповів про десятиліття функціонування храму. «10 років пройшло з того моменту як той храм, який ми освятили преображає Кам’янку-Бузьку. Коли повстало вибрати назву храму то ми всі погодилися, що цей храм має бути Преображення… Сьогодні цей храм преображає нас дальше, тому що ми благословляємо подружжя, хрестимо… За тих 10 років відбулося 550 хрестин, 580 дітей приступило до Першої Сповіді та Урочистого Причастя, 295 шлюбів і 429 похоронів. За той час відбулися дві місії і кожного року маємо реколекції. Тому нас цей храм преображає і на дальше». Відтак священнослужитель подякував всім вірним, які чисельно приступили до Сповіді і Святого Причастя: «Дякую, що ви починаєте празник з Божої трапези». Адже в Кам’янці вже стало традицією на празник приступати до цих Святих Таїнств.

Завершилася церковна урочистість святковими промовами та освяченням фруктів.

Довідка

У місті Кам’янка-Бузька є три діючих храми і один костел. Храм св. Миколая датується 1667 роком. Храм Різдва Пресвятої Богородиці побудований 1882 року стараннями довголітнього пароха і декана о. Михаїла Цегельського. З 1946 р. у зв’язку з ліквідацією УГКЦ храм увійшов під юрисдикцію московського патріархату. У 1991 році була зареєстрована громада УГКЦ, яку не допустили до храму. Богослужіння проводились на площі перед храмом до 1994 року (священик УГКЦ Степан Панас). З благословення митрополита Володимира Стернюка 22 листопада 1991 р. на парафію м. Кам’янка-Бузька був направлений о. В. Касіян. Тоді ж була відслужена перша Служба Божа українською мовою. У 1994 р. було вирішено будувати новий храм у центральному парку. В тому ж році побудована простора каплиця Преображення Господнього. У 1995 р. владика Юліан Ґбур освятив місце під будівництво Собору. 7 липня 1996 року освячено наріжний камінь і почалось будівництво Собору Преображення Господнього. Будувався храм 9 років під керівництвом о. Володимира Касіяна. Новозбудований собор освячений Правлячим Архиєреєм Сокальсько-Жовківської єпархії Владикою Михаїлом Колтуном 19 серпня 2005 року.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336