Послання 2024

Пошук по сайту

На Жовківщині тисячі прочан черпають цілющу воду з Марійського джерела

У другу неділю травня на Жовківщині, в місцевості мальовничого Розточчя, в присілку Заглина поблизу міста Рава-Руська традиційно відбувається Марійська проща. Цього року до Марійського центру прибули понад три тисячі прочан із Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Вірні чисельно приступили до Святих Таїнств Сповіді і Святого Причастя, а також зачерпнули святої води із цілющого джерела, де у XVII столітті об’явилася Мати Божа.

Очолив урочисту Божественну Літургію єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун. У євангельській благовісті архиєрей підняв питання про визнання віри у сьогоденні, «наскільки нам її вистарчає, наскільки ми маємо любов до своєї Церкви, Батьківщини, до своєї гідності бути дітьми Божими». «Ми маємо християнську спадщину, яку Господь нам дав, щоб ми тривали у вірі і це є той скарб, який ми не маємо закопати, бо Бог запевнив нам свою поміч у житті». Тож проповідник закликав «не бути лінивими чи легковажними» і вчитися розуміти один одного. Далі архипастир подав приклад Майдану: «яке добровільне було служіння, підтримка та взаєморозуміння. Бог нам відкрив на Майдані те, до чого нас постійно закликає Церква: брати і сестри, єднайтеся, миріться, служіть один одному, будьте чуйні на виклики життя». Окрім цього архиєрей розглянув тему збереження навколишнього середовища. «Пресвята Богородиця, скликає нас у це святе і красиве місце – Заглину. Тут природа, святе і чисте джерело, яке дає нам оздоровчу силу. Тож має бути дієва побожність, щоб ту чисту природу, рослинний і тваринний світ не руйнувати, а плекати для нашого ж блага», - підсумував архипастир.

Наприкінці богослужіння оприлюднено Звернення Блаженнішого Святослава з нагоди декади місійності та Послання Синоду єпископів з нагоди президентських виборів.

Владика Михаїл подякував отцеві Петрові Салу, ЧНІ, директору Марійського центру в Заглині, за розвиток цього паломницького місця. Відтак зазвучали найщиріші привітання для усіх матерів, які мають найцінніший дар Божий давати життя.

Прес-служба єпархії

Довідка
Заглина – частина села Монастирок Жовківського району Львівської області. Відоме чудотворним джерелом, де, за переказом, об’явилася Матір Божа. Існує розповідь, що у 17 столітті дівчині-пастушці Марусі, одного разу під час молитви з’явилася Діва Марія. Маруся розповіла односельчанам і священику про те, що їй з’явилася Пречиста Діва і повела їх на місце появи. Але не всі повірили. Були і такі, що сміялися з неї. Дитина плакала. Але раптом підвела очі вгору і знову побачила свою небесну гостю. Маруся сказали: «Вона тут, я її бачу». На проханням Богоматері дівчинка підійшла до гори і рукою розгорнула землю. Сталося чудо: з-під землі почало бити джерело. З того часу і донині місцеві жителі джерело називають «Марусею». У 1872 році єпископ Перемиський І. Ступницький надав джерелу у Заглиній статус відпустового місця і 13 вересня тут щорічно святкують празник Положення пояса Пречистої Діви Марії.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336