Послання 2024

Пошук по сайту

«Коляда єднає всіх», – розколяда у Бродах

Напередодні Стрітення Господнього у Бродах, у районному Народному домі, відбувся другий фестиваль «Коляда єднає всіх», організований Бродівським деканатом УГКЦ.

Вітаючи присутніх у залі, бродівський декан о. Богдан Вихор побажав, щоб це свято коляди стало днем радості для всіх нас і щоби ми відчули, що творимо одну велику родину.

Розпочалося дійство спільною колядкою «Бог предвічний народився». А далі одні за одними виходили на сцену представники парафій деканату і співали славу нашому Спасителю. Майже двадцять колективів та виконавців з різних куточків Брідщини привезли, можна сказати, перли українських колядок, що передаються від наших пращурів із покоління в покоління. Крім того, це дійство стало ще й своєрідним фестивалем української вишиванки та національних костюмів.

Від колядок, віншувань у переповненій глядацькій залі ніби розлилася хвиля тепла і любові. Глядачі не шкодували аплодисментів для колядників і співали разом з ними. Підбадьорював і учасників, і усіх присутніх ведучий фестивалю о. Тарас Дзьоба.

Колядки - це архитвори українського народу і самобутність їх у тому, що в них гармонійно поєднується давнє і нове, релігійне і світське. Серцем співали церковні хори з Дітківців та бродівських парафій, зокрема, храмів Пресвятої Трійці (Великі Фільварки), Пресвятої Богородиці Владичиці України (Червоні казарми), святої Теклі (Старі Броди), Воздвиження Чесного Хреста. Цікаву композицію «Не плач, Рахиле» представили парафіяни храму св. Юрія. Зворушив своєю колядою хор дошкільнят «Зернятка» храму Воздвиження Чесного Хреста.

Гарно колядували дитячі та молодіжні колективи з Підгір’я, Гаїв Старобрідських, Підгірців, Лешнева, Білявців, Бордуляків, дуети із Голоскович, Заболотців.

Не тільки колядкою, а й оригінальними вишитими фартушками зачарували глядачів виконавці із Салашки. Також вразив своїм мистецьким співом і національними костюмами аматорський чоловічий вокальний ансамбль з Берлина. Добрий настрій подарував вокально-інструментальний гурт з Комарівки.

Непомітно збіг час і фестивальне дійство підійшло до кінця. Всі його учасники отримали подячні грамоти від Бродівського деканату, солодкі подарунки та поетичні збірки Сокальсько-Жовківського єпископа Михаїла Колтуна.

Як сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, коляда має дуже глибокий духовний зміст, адже коли «хтось вдумається в її слова, то відчує, як у простий народний спосіб висловлене велике таїнство християнської віри, віри у воплочення, прихід у людському тілі на землю Божого Сина». Такі фестивалі не тільки додають глядачам духовного збагачення, Божої благодаті, а й відроджують наші національні традиції і засвідчують багатство, оригінальність і неповторність культури українського народу.

Надія ЗАБОКРИЦЬКА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336