Послання 2024

Пошук по сайту

«Не бійтеся! Відкрийте широко двері для Ісуса Христа!», - святі Місії в Кам’янці-Бузькій

«Ніколи не втрачайте надії, не майте сумнівів, не втомлюйтеся і ніколи не сумуйте. Не бійтеся! Відкрийте широко двері для Ісуса Христа!» – це вислови Папи Івана Павла II. Аби сила цих слів принесла плід, в Соборі Преображення Господнього м. Кам’янка-Бузька з 15 по 22 березня відбулися духовні Місії під покровом Святого Папи, котру провадили отці Чину Святого Василія Великого – о. Теодозій Янків, о. Корнилій Яремак, о. Микола Козелківський та брат Яків.

Проведення Місій було присвячене 10-й річниці освячення Собору Преображення Господнього, котру громада УГКЦ святкує у цьому році.

Місії розпочалася із відправи Божественної Літургії, опісля котрої віряни та священики на чолі із о. Володимиром Касіяном зустрічали ікону Святого Папи Івана Павла ІІ, освячену на його мощах. Окрім ікони, до храму прибули також і реліквії Папи Івана Павла ІІ, які весь тиждень перебували у храмі, і всі бажаючі могли приступити до них.

Під час місійного тижня у храмі кожного дня тричі відправлялася Божественна Літургія, котру постійно супроводжувала духовна наука отців-василіан та чинилися святі Таїнства Сповіді і Святого Причастя. Також кожного дня відбувалися молитовні зустрічі із дітьми різних вікових груп, що мали за мету допомогти дітям відкрити двері свого серця для Христа та провадити християнський спосіб життя у сучасному світі.

Окрім цього, у часі місій відбувалися теж молитви на оздоровлення душі і тіла, благословення реліквіями та молитви і благословення маленьких дітей.

Щоб отримати повний відпуст, прочани приходили до храму задовго до початку Богослужінь, приймаючи участь у відправлені трьох і більше Служб Божих. Найбільш чисельними були відправи Божественних Літургій у вечірні години. Йшли чоловіки та жінки з дітьми, люди середнього та похилого віку, ішла молодь, ішли католики та православні.

На пам’ятку про цю важливу подію кожен учасник Святих Місій мав змогу придбати Хрест, свічку, олійку – знамена віднови нашого Святого Хрещення. Ці та інші релігійні атрибути освятили під час недільної Божественної Літургії.

На наше прохання о. Теодозій розповів: «Святі місії ведемо вже понад п’ять років. 13 грудня 2009 року ми вирушили в паломництво по містах і селах, аби проповідувати Слово Боже, і людям дати змогу відчинити двері для Ісуса Христа через Пресвяту Євхаристію. Ми продовжуємо ту місію, яку проводив 26 років Святіший отець Іван Павло II по цілому світі. Успіхи місії ми відчуваємо у різних місцевостях, де перебуваємо. Люди відкривають себе для Бога. А через пізнання Ісуса Христа пізнають себе, пізнають інших, бо тільки в Ісусі Христі людина здатна себе пізнати найкраще. І, поєднавши себе з Пресвятою Євхаристією, повертає справжнє життя, вона розуміє високу ціну і вартість свого буття. У такий спосіб ми як місіонери заохочуємо людей до християнського життя згiдно із Божим Законом, до духовного очищення та поглиблення релiгiйних знань та глибокої і щирої віри у Всевишнього, подальшої участі в активному парафіяльному житті та житті Держави. І тому, отримавши таку християнську свідомість, людина намагатиметься зберегти гідність жити і гідність захищати свою свободу. Бо тільки людина, звільнена від гріха і наповнена життям Божим, здатна до кінця розуміти, чим є незалежність, свобода її і її народу».

Урочистою та незабутньою була Служба Божа у неділю. В останній день Місій велика кількість вірних, як з міста, так і з околиць, здійснила чин віднови Святого Хрещення. На завершення Місій о. Теодозій Янків уділив апостольське благословення та відпуст всім, хто висповідався і прийняв Святе Причастя. А загалом до Святого Причастя протягом Місій приступило понад шість тисяч осіб! Принагідно повідомимо, що у Добротворі, де 8 - 15 березня у парафії Покрови Пресвятої Богородиці на запрошення о. Богдана Горбаля, настоятеля парафії, відбулися також місії, Святі Таїнства прийняли більше п’яти тисяч вірних із селища та навколишніх сіл.

Прощаючись, о. Теодозій Янків щиро дякував настоятелю Собору Преображення Господнього о. Володимиру Касіяну за його невтомну та плідну працю у винограднику Господньому, а всім парафіянам - за свідоме бажання вдосконалювати і плекати у собі християнські чесноти.

Нині, коли на Сході України ллється кров, коли російські найманці і манкурти плюндрують українську землю, а в серцях багатьох українців поселилися розпач, зневіра і страх, Бог несе нашому народові Слово: «Не плач, бо Я з тобою! - такими були прощальні слова великого Місіонера.

Ігор ПОЛОМАНИЙ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336