Послання 2024

Пошук по сайту

Катехитична школа в Запитові носитиме ім’я отця Лева Курмановича

21 листопада у селищі Запитів освячено новозбудовану катехитичну школу, яка отримала назву на честь будівничого храму Архистратига Михаїла та довголітнього пароха Запитова о. Лева Курмановича (1895 – 1943 рр.).

Отець Лев Курманович після закінчення семінарії був висвячений в 1889 р. У 1895 р. став завідателем запитівської парафії, а наступного року – парохом. У 1930-х роках багато праці приклав до будівництва нової церкви. У березні 1939 року о. Курманович скромно відсвяткував 50-річчя своєї душпастирської праці. З цієї нагоди митрополит А. Шептицький нагородив його крилошанськими відзнаками, а владика Іван Бучко надіслав велике поздоровлення.

У 1941 році відбулось посвячення нової церкви в Запитові, а перед святом Богоявлення 1943 року помер о. Лев Курманович. На пам’ять про нього парафіяни встановили при вході до церкви мармурову дошку з відповідним написом. Під час пізніших більшовицьких переслідувань пам’ятна таблиця була закрита іконою і відкрита тільки 21 листопада 1989 року.

Владика Михаїл Колтун здійснив освячення катехитичної школи і зазначив, що вона збудована для більшого пізнання Бога та Церкви, для того, щоб ми могли жити у правді з Богом.

«Моє серце дуже радіє», – сказала сестра Луїза член Патріаршої катехитичної комісії. «Дана школа має своє завдання, це дар не лише для дітей, а й для всієї парафії. У Запитові проживає багато дітей, приведіть сюди своїх друзів, будьте маленькими апостолами, адже в школі буде діяти багато гуртків».

Отець-парох мітрат Василь Бесагаподякував усім за велику пожертву меценатам, будівничим, парафіянам, а також преосвященному владиці Михаїлу і наголосив: «Що Владика є живим свідком підпілля, а також добрим прикладом для всього духовенства у нинішній час».

Повідомила Тетяна Малицька

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336