Послання 2024

Пошук по сайту

Розповідь про християнський відпочинок організований парафією Старих Бродів

З 12 по 19 липня на базі відпочинку «Лис Микита» у смт. Славське проходив літній християнський табір для дітей та молоді організований парафією Старих Бродів.

Детальну інформацію дізнаємося від організатора християнського табору, катехита парафії Собору Пресвятої Богородиці і св. Теклі Ганни Вихор.

- Пані Ганно, хто долучився до проведення літнього християнського відпочинку? Як проходила організація?
- Були залучені брати-семінаристи 4-го курсу Львівської Духовної Семінарії Святого Духа Тарас Пиріг, Іван Вихор та Михайло Глов’як, волонтером табору була Марія Вихор. За виховну частину відповідали Ірина та Сергій Ковальчуки, вчителі ЗОШ І-ІІІ ст. №4 та Тетяна Семенюк, катехит парафії Чесного і Животворящого Хреста. Духівниками християнського табору були о. Іван Вихор, настоятель храму Собор Пресвятої Богородиці і св. Теклі та о. Андрій Семенюк, сотрудник храму Чесного і Животворящого Хреста.
- Яка мета християнського табору?
- Метою християнського табору є допомога його учасникам пізнати Бога та Його задум щодо їхнього власного життя, а також зростання у вірі й пізнанні християнських правд. Також активний відпочинок, оздоровлення дітей.
- Звідки та скільки дітей взяло участь у відпочинку? Яка вікова категорія?
- В цьогорічному таборі взяли участь близько 50 дітей. Були залучені діти зі Старих Бродів та центру міста, долучилися зі Львова та Києва. Вікова категорія учасників табору від 6 до 15 років.
- Яка основна програма табору? Як проходив розпорядок дня?
- Літній християнський табір як одна з найефективніших програм християнського дозвілля, аби бути справді ефективним та принести очікувані результати, мав різні таборові заходи, такі як молитва, тематичні зустрічі, духовні та дозвільні програми. Цьому, зокрема, допоміг добре організований розпорядок дня. Кожен день був тематичним, як з християнського так і розважального характеру, наприклад, «день навиворіт», «вусатий день», «день банта», «патріотичний день або день національної символіки».
- В чому полягала духовна частина відпочинку? Які теми вивчали учасники християнського табору?
- Кожен день починався з ранішньої молитви, після якої були оголошені християнські теми дня, зокрема, «Ісус – мій Спаситель і Приятель», «Марія – наша Мати», «Церква як спільнота», «Покликання», «Молитва, піст, милостиня» та ін. На основі цих тем були розроблені тематичні науки, які закріплювалися проведеннями майстер-класів, іграми. На території табору діяла «Таборова пошта», де діти обмінювалися побажаннями, думками та враженнями. На завершення дня священики з дітьми відправляли Молебен до Ісуса Христа та Богородиці. Перед сном учасники табору молилися вечірні молитви та в спільному колі передавали «іскру любові» потиском руки.
- Як проходили активні розваги дітей?
- Наш ранок починався веселою руханкою, аби збадьорити дітей. Завдяки сонячній погоді діти мали можливість щодня купатися в басейні, грати водні ігри. Вже традиційним для наших таборів стало проведення бансів. Звісно, як належить гірському відпочинку, був організований похід у гори, де діти співали пісні, смажили на вогнищі сало, весело розважались.
- Це щорічний християнський табір, які плани на наступне літо?
- Щоліта ми проводимо християнські табори, хотілося би ще назбирати не лише дитячу, а й студентську групу.
- Які побажання для учасників християнського відпочинку?
- Щоби проведені в таборі дні не завершилися зі закриттям табору, а продовжувалися повсякчас. Бажаю, аби молитва, любов і милосердя були супутниками для дітей у їхньому щоденному житті.

Які враження залишилися в учасників не лише активного, а й духовного відпочинку?

«Всі думають, що у християнському таборі лише моляться, однак це неправда. Тут чудово поєднанні молитви та активний відпочинок. Брати-семінаристи розповідали на науках знайомі для нас теми, але ми по-новому дізнавалися про християнські та церковні вчення. Було дуже багато цікавих та захоплюючих ігор, навіть на плавання в басейні вистарчало часу. А кожного вечора усі бажаючі сиділи у дружньому колі та пили гарячий чай» (Кирик Іванна, 14 років).
«Відпочивши в християнському таборі на базі «Лис Микита», у мене залишились лише позитивні враження. Семінаристи організували насичену та цікаву програму, щоб нам не було скучно. Також до незабутнього відпочинку долучилися священики, катехити та вихователі. Кожен день ми духовно збагачувались у науках та молитві. Усім надзвичайно сподобалися банси, особливо королівський. Також ми плавали в басейні, ходили в гори та грали багато ігор. Загалом мені дуже сподобалося в літньому християнському таборі, тому рекомендую всім туди поїхати» (Іванова Яна, 15 років)
«Цього року я відпочивала у літньому християнському таборі, який проводили священики, катехити, брати-семінаристи. Для мене стало новинкою, що кожен день табору бува тематичним. Це надзвичайно цікаво та весело, адже не кожен день зможеш проходити в одязі навиворіт, патріотичною символікою, чи з вусами, як хлопці, так і дівчата, або ж з бантиком на голові. Кожного дня у нас була молитва та наука. Також мені сподобалася таборова пошта, де ми могли ділитися враженнями, писати листи чи малювати малюнки. У нас був насичений активний відпочинок, щодня ми грали ігри, плавали в басейні, танцювали банси, ходили в гори. Відпочивши в літньому християнському таборі, ви повернетеся додому щасливими, веселими, сповненими сил, а найголовніше ви чудово відпочинете» (Лош Софія, 14 років).

Вихор Марія,
студентка ЛНУ ім. І. Франка

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336