build professional website

Пошук по сайту

У Бродах провели парафіяльний форум соціального служіння

У суботу, 6 березня 2021року, у бродівському  храмі Воздвиження Чесного Животворящого Хреста відбувся парафіяльний форум соціального служіння. Відкриваючи цей захід, адміністратор храму о. Ярослав Царик зазначив, що Синод єпископів УГКЦ, що відбувся у лютому, оголосив М'ясопусну неділю Днем соціального служіння та благодійності. Особливий наголос було поставлено на соціальне служіння у парафіяльних спільнотах.

СВІТЛИНИ

Синкел у справах соціального служіння  о. Степан Макар, звертаючись до учасників форуму, наголосив, що Церква має триєдину місію – звіщати Добру Новину (Керигма), освячувати (Літургія) та служити (Дияконія). Дияконійну природу Церкви виражає соціальне служіння, або служіння любові  чи «харитативна діяльність». Діяльна любов до ближнього є покликанням і завданням кожного без винятку християнина. Подекуди ми забуваємо про ближнього, втрачаємо його. Соціальне служіння – діяльність, спрямована на розв'язання соціальних проблем та забезпечення соціальної справедливості. Воно охоплює весь спектр соціальної активності та включає в себе надання волонтерської допомоги, благодійництво і організовані форми надання соціальних послуг потребуючим особам та групам задля забезпечення їхнього цілісного розвитку. Парафіяльний рівень має слугувати фундаментом, на якому будується та діє служіння ближньому.

Далі були представлені мирянські благодійні організації, що діють на парафії Воздвиження Чесного Животворящого Хреста. Про діяльність парафіяльного благодійного фонду «Карітас» - Броди розповіла проєктний менеджер Галина Труфанова. Вона зазначила, що улюблений напрямок їхньої діяльності  – це робота  з дітьми, з якими вони працюють з 2005 року у Центрі для дітей та сімей – дитячій студії «Сто талантів». Про проєкт «Добрий сусід», що був реалізований в часи пандеміїі, в рамках якого допомогу, що полягала у покращенні житлово-побутових умов, отримали потребуючі родини міста та прилеглих сіл, розповіла виконавчий директор БФ «Карітас» – Броди Любов Сітка. Доповідачка поділилася досвідом фандрейзингу та запропонувала учасникам перейняти їхній досвід у залученні громади до благодійництва, зокрема підприємців та небайдужих людей. Саме завдяки їх підтримці  вдалося  провести воду в будинок, де проживає багатодітна сім’я з дітьми, зробити ремонт у квартирі одинокої  матері-інваліда 1-ї  групи, ремонт вітальні та санвузла в квартирі вдови, що виховує двох дітей інвалідів, встановити вхідні двері до будинку вдови, що виховує чотирьох малолітніх дітей, а також ще багато інших добрих справ.

З 2012 року при парафії Воздвиження Чесного Животворящого Хреста діє жіноча спільнота св. Вікентія АІС-Броди, що створилася з ініціативи о. Ярослава Царика. Національний секретар АІС-Україна  Марія Худик розповіла, що  Міжнародна асоціація милосердя (АІС) є найдавнішою світською організацією і  об'єднує близько 250 тисяч волонтерів, здебільшого жінок. Діє ця благодійна  організація у 53 країнах світу . Заснував її  у XVII столітті французький священик св. Вікентій де Поль .Він присвятив своє життя служінню вбогим, хворим і покинутим, став символом милосердя для віруючих християн на всіх континентах. Нещодавно ця благодійна організація відзначила 400-ліття з часу свого заснування. В Українській греко- католицькій Церкві є лише одна група св.Вікентія – у Бродах. Керівник – Галина Царик. Члени спільноти св.Вікентія  збираються на спільні молитви, вервиці,  акафісти до св. Вікентія де Поля. Відвідують потребуючих та хворих вдома і в лікарнях, опікуються дітьми з малозабезпечених родин, переселенцями із зони військових дій на сході країни тощо.

Також Марія Худик зазначила, що є свідчення про те, що така спільнота діяла у Бродах ще сто років тому. В архівах Бродівського історико-краєзнавчого музею зберігається примірник краківської газети «Нова реформа» за 1893 рік, де була опублікована інформація про те, що у нашому місті товариство св. Вікентія діяло ще з 1892 року. Осередок цього товариства був при храмі Воздвиження Чесного Хреста. У матеріалі повідомляється, що це товариство у Бродах займається благодійною діяльністю, збирає кошти і допомагає бідним християнським родинам. Членами товариства св. Вікентія були жінки із заможних родин.

Проєктний менеджер Альона Хміляр презентувала проєкти «Ми – поруч» та «Корпоративне наставництво», що реалізує спільнота св. Вінкентія. У рамках проєкту «Ми - поруч», що реалізувався  у час пандемії, члени спільноти контактували  з органами державної влади, зокрема, з  управлінням праці та соціального захисту населення Бродівської РДА, скоординовували  свої дії і визначали осіб, які потребували  підтримки. Їм регулярно доставлялися продуктові набори, засоби гігієни, маски, антисептики тощо.

У проєкті «Копоративне наставництво» залучені  діти з 13 до 17 років . З ними також проводяться цікаві заходи, до яких долучаються і підприємці. Хлопці і дівчата побували в різних  організаціях  міста Броди, де познайомилися  з їх діяльністю. Зараз діти вирощують самостійно дрібну зелень, яку споживають у салатах і планують за невеликі кошти реалізовувати на потреби проєктної діяльності.

Представляючи ще одну благодійну організацію «Лицарі Колумба Ради св. Хреста» отець Ярослав зазначив, що це одна з найстаріших чоловічих благодійних організацій у світі. Бродівська така благодійна чоловіча спільнота – єдина у Сокальсько-Жовківській єпархії. До її складу входять 43 чоловіків і очолює спільноту головний лицар  Василь Хороший. Презентував діяльність «Лицарів Колумба Ради св. Хреста» заступник головного лицаря Богдан Семчук. Він розповів, що роблять чоловіки у церкві. Це також благодійна допомога потребуючим, благоустрій храму і території, молитва на вервиці, участь у акціях, прощах та багато іншого.

Підводячи підсумки форуму о.Степан Макар наголосив на  важливості соціальних ініціатив, соціального служіння та їх вагомість у житті Церкви.

До учасників форуму звернулася заступниця міського голови Ірина Олеха, яка сказала, що познайомилася з цікавим досвідом соціального служіння.  Вона також запевнила підтримку церкви зі сторони міської влади у напрямку  важливої праці для потребуючих людей.

На завершення отець Ярослав подякував всім учасникам, а також правлячому архиєрею Сокальсько-Жовківської єпархії владиці Михаїлу Колтуну, синкелу у справах соціального служіння о.Степану Макару, міському голові  Анатолію Белею за підтримку.

Повідомила Надія Забокрицька

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336