Пошук по сайту

Українська делегація вшанувала покровителя мисливців св. Губерта у Польщі

24 – 25 жовтня у м. Гданську (Польща) делегація Сокальсько-Жовківської єпархії взяла участь у святкуваннях з нагоди вшанування покровителя мисливців та лісників – святого Губерта, з подякою Богу за щедрість дарів природи в цей мисливський сезон.

Представники єпархії – єпископ Михаїл Колтун, голова Синодального відділу у справах екології; капелани мисливців, ієреї з комісії у справах екології, військовий капелан, капелан для ув’язнених, головний редактор єпархіального часопису, головний лісник Жовківщини та представник мисливців Червоноградщини – прибули на запрошення архиєпископа Гданського Славоя Лєшека Глудзя та Гданського управління Польського товариства мисливців. Приймаючою особою був пан Анджей Краінскі, досвідчений мисливець та природоохоронець, родинне коріння якого походить із Сокальщини.

Урочистість розпочалася Святою Літургією у Катедральному храмі. Мисливці прибули в мундирах тримаючи знамена своїх товариств. Окремі літургійні мелодії виконували мисливські оркестри. Архиєпископ та митрополит Славой Лєшек привітав усіх зі святом давнім висловом: «Darz bór» (дай ліс) і розповів такі прислів’я. Якщо хтось запитає для чого ця молитва, то мисливець відповість: «Якщо хочеш знайти звіра в барлозі, то спершу поручи себе Богу»; «Ховає Бог звірят від тих, хто не знає пацєжа-вервиці»; «Господь Бог до неба не впускає тих, хто недільну Службу пропускає». Далі архиєпископ пояснив чому полювання називають мистецтвом та культурним надбанням народу, що сягає початків людства. Проповідник закликав всіх мисливців дбати про природу за прикладом св. Франциска, дослухаючись до вчення Папи Франциска, та завжди пам’ятати подію з життя св. Губерта, який побачив у тваринному світі присутність Бога - поміж рогами оленя світився хрест Господній.

На урочистому заході в мисливському товаристві єпископ Михаїл зазначив: «Ми маємо післаництво від Бога та Церкви опікуватися цим світом, бо він нам найближчий. Через Божий світ ми пізнаємо один одного і докладаємося до служіння ближньому. Цей світ є такий, що ми не можемо без нього жити і за той дар треба дякувати Богові. Жити в цьому світі є для нас святом!» Далі архиєрей розповів про плани відновлення в Україні традицій культурного полювання та окреслення ролі священика-капелана для мисливців та лісників.

Завершальною зустріччю була церемонія закриття полювання у лісі. Мисливці зібралися довкола впольованих тварин, керівники товариств відзначили тих осіб, які найбільш влучно полювали та під мелодії оркестру присвяченим окремим видам звірів закінчили цьогорічний сезон.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336