Пошук по сайту

Про Сімдесяту сесію Синоду Єпископів

Сімдесята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційному центрі Патріарха Йосифа Сліпого у Львові-Брюховичах 3-4 лютого 2016 року.

У синодальних засіданнях брали участь усі чинні єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, окрім відсутніх з поважної причини владик Михайла (Колтуна) та Богдана (Манишина). На синодальних засіданнях також були запрошені: Преосвященний владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, та отець Володимир Груца, номінант на Єпископа-помічника Львівської архиєпархії, який уперше взяв участь у засіданнях Синоду.

На одному із синодальних засідань був Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, який звернувся до синодальних отців з вітальною промовою.

Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання про комунікацію. У контексті його розгляду була переглянута комунікаційна стратегія УГКЦ, про яку доповів отець Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ. Про стан і перспективи розвитку єпархіальних прес-служб доповів отець Олег Панчиняк, керівник Відділу єпархіальних прес-служб Департаменту інформації УГКЦ. Владики також заслухали доповідь пана Павла Казанцева про проповідь як засіб комунікації. Також синодальним отцям було презентовано нові інформаційні проекти нашої Церкви: «Живе телебачення» та «Живе радіо Воскресіння».

У розділі опрацювання синодальних документів відбувся розгляд та затвердження в другому читанні із внесеними поправками та доповненнями Пастирського листа Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства щодо хвороби корупції. Синод розглянув у повторному першому читанні та затвердив Душпастирську інструкцію «Добрий пастир», яку до цього читання підготувала робоча група під керівництвом отця Володимира Ждана.

Аналізуючи сучасну суспільно-політичну ситуацію в Україні, владики опрацювали та прийняли Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до представників органів державної влади, політикуму та громадянського суспільства України.

Синод розглянув та затвердив у першому читанні програму душпастирства у сфері протидії корупції, яку представив отець Михайло Мельник, голова Комісії УГКЦ «Справедливість і мир».

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій УГКЦ, а отець Ростислав Пендюк, голова Комісії УГКЦ у справах молоді, доповів про стан підготовки до Всесвітнього дня молоді, що відбудеться 26-31 липня 2016 року в Кракові.

У розділі розгляду інших тем для обговорення відбувся розгляд питання про відзначення 70-річчя Львівського псевдособору (8-10 березня 1946 року). Про це доповів пан Олег Турій. Про місію і діяльність Українського католицького університету та нові можливості акредитованого Богословського факультету УКУ доповів отець Богдан Прах. Владики уважно заслухали інформацію про можливість відродження кооперативного руху в Україні. За основу взяли ідею митрополита Андрея (участь у цьому проекті готовий брати канадський уряд). Про це повідомили Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні пан Роман Ващук та пан Зиновій Свереда.

Синодальні отці переглянули та взяли до уваги заплановані заходи Комітету з вшанування блаженного Омеляна Ковча у 2016 році, про які доповів пан Іван Васюник, голова цього Комітету. У контексті розгляду питання про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства в критичних ситуаціях – пан Володимир Павлів розповів про проблематику створення реабілітаційних центрів та можливі шляхи вирішення цих питань.  

У контексті розгляду економічного блоку питань владика Григорій (Комар) відзвітував про діяльність Місійного фонду.

У розділі порядку денного про різні справи владика Михайло (Бубній) повідомив про Патріаршу прощу монашества, яка відбудеться 14 лютого 2016 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, а Митрополит Василь (Семенюк) повідомив про заплановані заходи з нагоди проголошення Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ у Хмельницькому.

Сімдесят першу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у квітні 2016 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336