Пошук по сайту

Про Шістдесят восьму сесію Синоду Єпископів

24-25 червня 2015 року Божого в Марійському духовному центрі в Зарваниці під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Шістдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

У синодальних засіданнях брали участь усі чинні єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, окрім відсутнього з поважної причини владики Степана (Менька). На цій Сесії в синодальних засіданнях узяв повноцінну участь новохіротонізований владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський. На синодальних засіданнях також був запрошений владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було доопрацювання тексту Екуменічної концепції УГКЦ. У контексті його розгляду владика Ярослав (Приріз), голова Богословського відділу, представив текст цього осучасненого документа, а отець Ігор Шабан, голова Комісії у справах екуменізму, доповів про практичні аспекти сучасного стану екуменічного процесу в Україні. Отці Синоду обговорили цей документ, внесли свої поправки та доповнення і направили текст Екуменічної концепції УГКЦ на затвердження Синодові Єпископів УГКЦ.

У розділі опрацювання синодальних документів відбувся розгляд у повторному першому читанні Душпастирської інструкції «Добрий пастир», про яку доповідав о. Володимир Ждан. Також було розглянуто проект Положення про фінансування катехитичного служіння у парафії УГКЦ в Україні, яке доповів о. Андрій Стадницький, та прийнято відповідне рішення щодо цієї важливої галузі парафіяльного життя. Щодо стратегії душпастирства глухих доповів о. Олег Лазуркевич та представив базові принципи її розробки.

Серед інших тем було заслухано звіт про результати спільної зустрічі представників Католицької Церкви в Польщі та Україні, який представив Блаженніший Святослав.

У розділі розгляду інших тем для обговорення було заслухано та схвалено звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства в критичних ситуаціях, який склав її голова - владика Богдан (Манишин). Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства та друковані видання комісій за останній час доповів отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, а отець Ростислав Пендюк, голова Комісії у справах молоді, розповів про її діяльність. Крім того, відбулося предметне обговорення відзначення 150-річчя з дня народження митрополита Андрея Шептицького, про що доповіли Митрополит Ігор (Возьняк) та владика Богдан (Дзюрах).

Отці Синоду заслухали та взяли до уваги звіт про підготовку до VI сесії Патріаршого Собору на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який склав о. Олег Каськів.

Синод уважно заслухав о. Богдан Праха, ректора Українського католицького університету, який доповів про ватиканську акредитацію Богословського факультету УКУ і нові можливості служіння Церкві, котрі з цього випливають.

Значну частину синодального часу було присвячено розгляду питання про реалізацію стратегії місійної діяльності УГКЦ в контексті душпастирства в Казахстані, яке доповів о. Василь Говера, Апостольський візитатор для наших вірних у цій країні.

Члени Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ відслужили панахиду на могилах владики Михайла Сабриги та отця Василя Поточняка і помолилися за упокій усіх єпископів та священиків УГКЦ, які вже відійшли до Господа.

Шістдесят дев’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2015 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336