Пошук по сайту

Сім’я - школа та основа суспільства

Комунікат Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи Прага - Бржевнов, Чеська Республіка, 4-7 червня 2015 року

Чергова щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи проводилася цього разу в Празі (Чехія) на запрошення владики Ладіслава (Гучка), Екзарха для католиків візантійського обряду в Чехії. Її учасники - більше ніж 40 єпископів - звернули увагу на такі питання: сім’я, ситуація в Україні і відносини із суспільством Церков Центральної та Східної Європи.

Ієрархи спершу обговорювали взаємини і солідарність серед католицького єпископату Східноєвропейського континенту шляхом обміну інформацією про життя цих Церков на національному рівні, про відносини між Церквою та громадянським суспільством і з іншими християнськими Церквами.

Ця Зустріч була чудовою нагодою підготуватися до Синоду єпископів на тему сім’ї, який відбудеться в жовтні наступного року. Саме сім'я, її таїнственна природа і проблеми, які виникають у суспільстві, стали основною темою роздумів єпископів.

Владики визнали, що вся Католицька Церква,  особливо та її частина, яка дотримується східної традиції, вважає сім’ю основою людського суспільства, а не просто середовищем культурного та інтелектуального, емоційного та соціального зростання, - не просто середовищем передавання віри та пізнання фундаментальних принципів спільного життя. Сім’я - це місце, де реалізується Божий план для кожної людини. Сім'я – це домашня Церква, як говорив святий Іван Золотоустий і наголошував Другий Ватиканський Собор, а також школа для людства. У ній кожен її член зростає у взаємній любові. Чоловіки і дружини, батьки і діти, брати і сестри покликані любити одне одного: кожен у сім'ї відіграє унікальну і важливу роль.

Східна Католицька Церква каже «так» сім’ї, тому що в темні моменти історії в численних країнах Центрально-Східної Європи саме завдяки сім’ям вдалося зберегти життєдайність людської особи, різноманітні національні ознаки, культурну та духовну спадщину. Християнські сім’ї підтримували вогонь віри в Бога і надію на краще майбутнє.

У рамках підготовки до вищезгаданого Синоду, підтверджуючи пріоритет сім’ї в щоденній пастирській роботі своїх Церков, єпископи обговорювали власне сприяння підготовці наречених до таїнства Подружжя, яке було б взірцем справжньої єдності для народження і виховання дітей. Були також порушені питання духовного супроводу сімей, підтримки парафій, котрі з допомогою дбайливих душпастирів свідчать красу життя у спільноті, як того бажав Господь.

Це «так» сім’ї веде їх до близькості з усіма сім’ями, особливо тими, хто переживає тяжкі часи, бідними, потребуючими і тими, хто відчуває себе непотрібними, витісненими із суспільства.

Як відомо, кожна людина потребує любові та допомоги, а сім’я є першим місцем, де це можна отримати. Разом із тим, як сказав у Празі один із єпископів, Церква завжди є і буде з тими, хто потребує підтримки, готова простягнути руку дружби, проявити співчуття, дарувати спокій і Божу благодать.

У час економічної та соціальної кризи, сподіваємося, керівники держав зрозуміють важливу соціальну та освітню роль сім’ї, щоб стати на її захист.

Ситуація в Україні

Розуміючи загрозливу ситуацію, яка склалася на Сході України внаслідок зовнішньої агресії, учасники Зустрічі продемонстрували солідарність із народом України, передусім із греко-католиками, закликаючи їх іти шляхом діалогу та солідарності з країнами християнських Церков, тому що неправдиве інформування на міжнаціональному рівні формує неправильний погляд на ситуацію. У цей драматичний час нашої історії всі Церкви одностайно підтримують те, що шлях відновлення миру і злагоди в суспільстві пролягає через реформи, які є єдиною зброєю супроти тих, хто думає, що лише корупція може контролювати суспільство.

Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архиєпископ УГКЦ, подякував однодумцям за молитви і духовну єдність та закликав різні національні організації (зокрема «Карітас») виявити солідарність супроти бідних і голодних.

Католицькі Церкви в Південно-Східній Європі

Особливої уваги потребує «дискреційна позиція», що межує з дискримінацією, численних місцевих адміністрацій, які, схоже на те, намагаються атакувати Католицьку Церкву з різних боків – адміністративно, економічно та фінансово.

Для того щоб запобігти різним спробам дискредитувати Церкву, учасники Зустрічі визнали необхідність у тому, що національні та місцеві Церкви повинні працювати прозоро і відкрито в ділянці управління фінансами і дотримуватися моделей менеджменту своїх країн. З’ясувавши безпідставність обвинувачення у випадках, що були прозвітовані на зустрічах, єпископи закликали відповідальних дотримуватися неупередженості на основі права рівності для всіх.

У рамках заходу учасники зустрілися з кардиналом Домініком Дукою, архиєпископом Празьким, який розповів про випробування, що їх довелося пройти  перед наверненням до Христа Церкві у Чеській Республіці, країні, що має глибоке християнське коріння, хоча цей спадок не завжди визнається.

Єпископи також мали нагоду побачити презентацію місцевого владики Ладіслава Гучка про історію та сучасні випробовування Греко-Католицької Церкви в Чеській Республіці.

Також усіх присутніх радо вітала Рада Європейських Єпископських Конференцій, включно з архиєпископом Джузеппе Леанцо, Папським нунцієм Чеської Республіки; архиєпископом Цирілом Васілем, Секретарем Конгрегації Східних Церков, який передав усім вітання від кардинала Леонардо Сандрі, префекта Ватиканської декастерії.

Крім того, були присутні: о. Лоренцо Лоруссо, заступник секретаря вищезгаданої Конгрегації, та архиєпископ Дуарте де Кунья, Генеральний секретар Ради Єпископських Конференцій Європи, який передав вітання від президента Конференції Католицьких Єпископів Європи, архиєпископа Будапешта кардинала Петера Ердо.

Наступна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи відбудеться в жовтні 2016 року у Фатімі (Португалія).

Цьогорічна Зустріч завершилася 7 червня Божественною Літургією в греко-католицькому соборі Святого Клемента за участю місцевої  громади. Насамкінець єпископи поручили випробування, очікування і сподівання всіх сімей та роботу Синоду заступництву Пресвятої Богородиці.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336