Пошук по сайту

Про Шістдесят сьому сесію Синоду Єпископів

Шістдесят сьома сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційному центрі Патріарха Йосифа Сліпого у Львові-Брюховичах 29-30 квітня 2015 року Божого.

У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, окрім відсутнього з поважної причини Преосвященного владики Тараса (Сеньківа). На цій сесії уперше в синодальних засіданнях узяв участь з правом дорадчого голосу Високопреподобний отець Теодор (Мартинюк), Єпископ-номінант на помічника Тернопільсько-Зборівського.

Перед початком робочих синодальних засідань, до обіду першого дня, відбувся семінар із проблематики посттравматичного стресового розладу (ПТСР) в обставинах війни. Першу частину семінару на тему "Психологія травматичного стресу: шляхи подолання" провів п. Віталій Карпенко, завідувач кафедри психології діяльності в особливих умовах, кандидат психологічних наук, доцент. Другу частину - "Проблеми, епідеміологія та симптоми ПТСР. Ефективні методи допомоги. Можливості душпастирського супроводу" провела п. Уляна Крок, психолог Львівського національного університету імені І. Франка.

Головною темою цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) в обставинах війни. У контексті розгляду головної теми про духовний супровід осіб, вражених ПТСР, доповів о. Ярослав Рохман, а про діяльність у цьому напрямку Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони  здоров’я доповіла секретар цієї комісії п. Ярослава Рак. Як результат опрацювання синодальними отцями інформації, отриманої під час семінару та розгляду цього питання в сесійному режимі, було ухвалено низку рішень, які мають вберегти людей від цієї недуги та дієво допомогти тим, хто вже потрапив під дію цього синдрому.

Серед інших тем було заслухано звіт про результати візиту "Ad Limina", який підготував Преосвященний владика Богдан (Дзюрах). Про звернення Єпархіального собору Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви з проханням про братні поради щодо досягнення євхаристійного спілкування та адміністративної єдності з Українською Греко-Католицькою Церквою як із співспадкоємицею київської духовної традиції доповів Блаженніший Святослав.

В розділі опрацювання синодальних документів відбувся перегляд та затвердження на наступний  випробувальний термін Положення про порядок підготовки та розгляду синодальних документів,  про яке доповів о. Олекса Петрів, секретар Синоду Верховного Архиєпископства.

У розділі розгляду інших тем для обговорення було заслухано та схвалено звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова - владика Богдан (Манишин). Також відбулося предметне обговорення справи відзначення 1000-ліття пам’яті святого рівноапостольного Великого київського князя Володимира, про що доповів Митрополит Володимир (Війтишин), а Синод прийняв у цій справі конкретні рішення.

Синод уважно заслухав питання про ініціативу Конференції Єпископату Польщі щодо парафіяльного партнерства: пасторального, харитативного та обміну досвідом, яке доповів  о. Степан Батрух, та одностайно висловив вдячність єпископату Римо-Католицької Церкви в Польщі за таку ініціативу.

Значну частину синодального часу було присвячено розгляду питання про капеланське служіння у війську, яке доповів о. Любомир Яворський. Як результат заслухання звіту про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях та розгляду питання про капеланське служіння у війську. Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства висловив вдячність усім капеланам УГКЦ, які пройшли і проходять служіння в зоні Антитерористичної операції (АТО).

Синодальні отці уважно розглянули питання про розвиток культури усиновлення та підтримки сімейних форм виховання, яке доповів о. Андрій Нагірняк та про діяльність руху Подружні зустрічі, яке доповіли о. Богдан Тимчишин і Зіновій та Віра Кузимків. Обидві ці сфери церковного життя вже неодноразово були предметом розгляду Синодів Єпископів. І цього разу усі, хто служить на цих нивах, отримали схвалення та вдячність Синоду й благословення на подальшу ревну службу сиротам і подружжям.

У контексті розгляду Економічного блоку питань відбулося представлення оновленого складу Ради фонду Недержавного пенсійного фонду «Покрова» та розгляд результатів його діяльності з початку року, які представив о. Василь Копичин, а про діяльність Патріаршого паломницького центру за останні місяці доповів о. Любомир Яворський.

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій УГКЦ.

Шістдесят восьму сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у червні 2015 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів

Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336