Пошук по сайту

Про Шістдесят шосту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького

Шістдесят шоста сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 29-30 січня 2015 року Божого.

У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Преосвященний владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії, і Преосвященний владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

Перед початком робочих синодальних засідань, до обіду першого дня, відбувся семінар з проблематики алкоголізму, який модерував отець д-р Андрій Логін, а проводили: Шугалей Юрій Семенович, кандидат медичних наук, лікар-нарколог вищої категорії; Орест Сувало, лікар-психіатр, судово-психіатричний експерт, заступник директора Інституту психічного здоров’я Українського католицького університету; пані Галина Нетлюх, практичний психолог, заступник директора інституту психічного здоров’я Українського католицького університету; отці Василь Скипчук і Тарас Сидор з Руху «За тверезість життя» та єпархіальні керівники душпастирства тверезості.

Головною темою цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання про душпастирство тверезості: виклики і завдання спричинені подіями 2014 року. У контексті розгляду головної теми, про діяльність Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони  здоров’я доповів її голова отець Андрій Логін, а про діяльність Міжнародного благодійного Фонду «Карітас України», доповів його президент Андрій Васькович. На основі інформації, отриманої під час семінару та розгляду цього питання впродовж синодальних засідань, було ухвалено низку рішень, які сприятимуть зниженню рівня небезпеки поширення хвороби алкоголізму серед українського народу.

Серед інших тем було обговорено питання підготовки до візиту Ad Limina. Також було заслухано та схвалено діяльність Центру душпастирства осіб з вадами слуху "Надія", про яку доповів отець Олег Лазуркевич. Синод заслухав звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства в критичних ситуаціях, який склав її голова - владика Богдан (Манишин). Аналізуючи цей звіт, синодальні отці ще раз наголосили на важливості молитовної підтримки нашого правління, війська, волонтерів та усіх, хто загинув чи постраждав внаслідок збройного протистояння. В цьому контексті владики нагадують про заклик від 2 лютого 2014 року проводити у храмах, монастирях та семінаріях безперервну цілодобову молитву, відповідно до порядку, визначеного отцями-парохами та настоятелями, а усіх вірних та людей доброї волі щодня о 21:00 єднатися у спільній молитві за Україну. Цей заклик про піст і молитву за мир та краще майбутнє України  також було відновлено від імені Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 7 червня 2014 року Божого.

Опрацьовуючи синодальні документи, Синод розглянув у повторному першому читанні Душпастирську інструкцію «Добрий пастир», яку доповідали отці Володимир Ждан та Олег Барбуляк. Крім того, у першому читанні було розглянуто доопрацьовану та осучаснену «Концепцію екуменічної позиції УГКЦ», яку представив владика Ярослав (Приріз), голова Богословського відділу Патріаршої курії УГКЦ.

Шістдесят сьому сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у квітні 2015 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336