Пошук по сайту

Про Шістдесят третю сесію Синоду Єпископів

Шістдесят третя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулась у Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 3-4 квітня 2014 року Божого.

У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, а також владики Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії, і Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії. На Синоді вперше були три владики-номінанти: Михайло (Бубній), єпископ-номінант на Екзарха Одеського і Кримського; Василь (Тучапець), єпископ-номінант на Екзарха Харківського; Богдан (Манишин), єпископ-номінант на помічника Стрийського. На початку синодальних засідань Блаженніший Святослав побажав їм благословенного та успішного єпископського служіння і всі присутні члени Синоду заспівали «Многая літа».

Перед початком робочих синодальних засідань до обіду першого дня відбувся семінар із проповідництва - проголошення Доброї Новини (Керигма), який проводив отець Йосафат Мощич.

Головною темою цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання душпастирства в умовах, які склалися останнім часом в Україні. Про духовні аспекти цього питання доповів отець Іван Говгера. Про психологічні аспекти говорив пан Олег Романчук. Про реабілітаційний проект під патронатом УГКЦ доповіли отець Андрій Логін та пані Олена Ганцяк-Каськів.

Серед інших тем було обговорено питання про урочисте відновлення Акту посвяти українського народу під Покров Пресвятої Богородиці, про потребу врегулювання діяльності екзорцистів, про необхідність створення Комісії з питань охорони культурної спадщини та про підготовку до Загальноцерковної прощі священиків до Перемишлян.

У контексті опрацювання синодальних документів Синод розглянув у третьому читанні та затвердив Інструкцію для душпастирів щодо поведінки у час передвиборчої агітації, яку опрацьовувала робоча група під керівництвом владики Богдана (Дзюраха), та прийняв у другому читанні Положення щодо статусу і служіння вислуженого єпископа на території Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, котре опрацьовує робоча група під керівництвом Блаженнішого Любомира.

Окрім вищезазначених, було розглянуто питання про підготовку до належного відзначення 25-річчя легалізації УГКЦ в Україні та про програму Декади місійності на 2014 рік Божий у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ, яка вперше буде проведена цього року.

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, а про діяльність Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ», – її голова отець Полікарп Марцелюк.

Шістдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в червні 2014 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336