Пошук по сайту

Розпорядження щодо позиції і поведінки духовенства в теперішній суспільно-політичній ситуації в Україні

Дорогі брати у священичому служінні! У зв’язку із драматичною ситуацією в нашій країні хочу нагадати всім вам фундаментальні норми священичого служіння:

1. Церква – спільнота дітей Божих, об’єднаних вірою в Триєдиного Бога, а священик є служителем цієї спільноти, образом Христа - Доброго Пастиря, діяльно присутнім серед свого народу.

2. Кожен представник духовенства є обличчям Церкви і має звершувати своє покликання згідно з її суспільним ученням. Наша надія - у Бозі!

3. Першочергове завдання душпастиря - благовістити Слово Христового Євангелія, уділяти Святі Таїнства, провадити народ у молитві, пості та служінні потребуючим.

4. Церква є активним учасником суспільних, а не політичних процесів. Тому священик не має права бути лідером у політичних акціях чи виголошувати політичні промови.

5. Церковний амвон слід використовувати лише для проповіді Божого Слова і християнської моралі.

6. Священик у всіх обставинах життя має бути миротворцем, а особливо – в умовах громадянського протистояння, тому  йому суворо заборонено виголошувати заклики до насилля.

7. Покликання душпастиря у всіх злободенних обставинах – не покидати своїх вірних і бути з ними. «Добрий Пастир душу свою кладе за своїх овець» (Ів. 10, 11).

8. Священнослужитель покликаний, відкинувши всякий страх, бути свідком Христа і Його правди. «Небо і земля минуть, а слова Мої не минуть» (Мт. 24, 35).

9. Усі представники духовенства повинні пам’ятати, особливо в теперішніх обставинах, про важливість послуху церковному проводу.

Дорогі владики і отці! По-братньому обіймаю всіх вас, разом із вами вболіваю за всі рани, завдані нашому людові, підтримую вашу священичу ревність і близькість до своєї пастви. У цих складних обставинах нам так важливо бути з Богом і ближніми в молитві та служінні.

Нехай Боже благословення спочиває над нашою Церквою та нашим народом!

† СВЯТОСЛАВ, Отець і Глава УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336