Пошук по сайту

Про Шістдесят першу сесію Синоду Єпископів

Шістдесят перша сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви була проведена в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 15-16 листопада 2013 року Божого.

У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Високопреосвященний владика Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні.

На початку Синоду Блаженніший Святослав подякував за ревне служіння Церкві й народові владиці Василеві (Медвіту), який вийшов на емеритуру, і побажав йому міцного здоров’я, а всі члени Синоду заспівали йому «Многая і благая літа».

Головною темою цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання нової євангелізації в Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві в контексті виконання рішень Синоду Єпископів УГКЦ. Розвиваючи цю тему, владика Богдан (Дзюрах) доповів про пропозиції робочої групи з реалізації Стратегії'2020 у світлі рішень Синоду Єпископів УГКЦ 2013 року щодо нової євангелізації. Про розвиток місійного духу в семінаріях УГКЦ доповів отець д-р Мирон Бендик. Отець Петро Рак доповів про здобутки, труднощі та можливості в капеланському служінні УГКЦ (академічне душпастирство, військове та в’язничне капеланство, капеланство в системі служби охорони здоров’я). Про євангелізацію професійних груп в УГКЦ - дотеперішній досвід, актуальний стан і нові напрямки - доповів отець Андрій Романків.

Значну частину синодальних засідань було присвячено опрацюванню синодальних документів. Синод затвердив текст душпастирського звернення "Неділя - день Господній", про який доповідав владика Ярослав (Приріз). На думку синодальних отців, цей документ повинен бути в кожній нашій родині, щоб, читаючи його, ми постійно пам’ятали про святість дня Господнього та належно його вшановували.

Крім того, у першому читанні було прийнято Інструкцію для душпастирів щодо поведінки в час передвиборчої агітації. Як вже повідомлялося, торік Синод розглянув інформацію про випадки залучення духовенства Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до агітації на минулих виборах до Верховної Ради України та ствердив, що така незаконна діяльність суперечить природі Церкви і є зловживанням її авторитетом. Як наслідок розгляду цього питання, була створена Комісія для вивчення поведінки духовенства на минулих виборах до Верховної Ради України та було доручено владиці Богданові (Дзюраху) очолити робочу групу з опрацювання документа, котрий і був прийнятий у першому читанні на цій сесії.

Серед інших тем було обговорено питання про діяльність Реабілітаційного центру для залежних від алкоголю і наркотиків «Назарет», про яку доповів отець Ігор Козанкевич. Про підготовку до Всесвітнього дня молоді, що відбудеться в Кракові в 2016 році, доповів отець Ростислав Пендюк, голова Комісії УГКЦ у справах молоді. Владика Ярослав (Приріз) доповів про підсумки відзначення Року віри в УГКЦ.

У розділі фінансового блоку питань було заслухано звіт про діяльність Патріаршого паломницького центру УГКЦ, який склав отець Любомир Яворський, голова правління цього Центру, та обговорено питання фінансово-господарського життя Церкви.

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, а отець д-р Андрій Логін, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, розповів про плани діяльності цієї Комісії.

У контексті розгляду питань синодальних статутних процедур секретарем Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ на наступний трирічний статутний термін було обрано митрофорного протоієрея Олексу Петріва.

Шістдесят другу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у лютому 2014 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства
УГКЦ

 

 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336