Пошук по сайту

«МИ ПОКЛИКАНІ ДО СВЯТОСТІ...»

20 жовтня 2018 року на парафії св.свящ.муч. Йосафата у  Червонограді відбувся єпархіальний з’їзд мирян Сокальсько-Жовківської єпархії, темою якого було «Покликання до святості сьогодні». Участь у з’їзді взяли 94 мирянини  та 17 священиків – представників 16 деканатів єпархії.  Пройшов він під гаслом: «Будьте святі, як Я святий» (1 Пет.1.16).

Захід розпочався молебенем до Пресвятої Богородиці, який очолив єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза, співслужили йому  священики відповідальні за комісії мирян у деканатах.

Відкриваючи з’їзд голова комісії мирян Сокальсько-Жовківської єпархії о. Ярослав Царик  наголосив, що тема з’їзду є дуже важливою і актуальною. Бо християнська зрілість осягається через зріст у святості, через активну участь у житті парафіяльної чи іншої  спільноти і через залучення до різних видів служіння. Тож робота з’їзду мирян спрямована на те, щоб визначити актуальні проблеми в розумінні святості сьогодні.  

Вітаючи учасників з’їзду, владика Петро зазначив:

- Життя Церкви не можливо уявити без життя мирян… Сьогодні, слухаючи доповіді, працюючи у групах,  хотілося б, щоб ви поділилися власним досвідом щодо того, яким я є християнином не тільки у церкві, а й у повсякденні. Доповідачі допоможуть пригадати і вивчити певні проблематики, які є в супільстві, щоб ми могли на них реагувати.

Секретар Червоноградської міської ради Олександр Грасулов у вітальному слові сказав, що Червоноград – це духовна столиця шахтарів. Найбільшою цінністю міста є Кристинопільська чудотворна ікона Божої Матері. Він заначив, що приємно, що  тут проходить таке велике духовне дійство і побажав гарної та плідної праці.

СВІТЛИНИ

Настоятель храму святого Йосафата о. Михайло Нискогуз, звертаючись з вітальним словом до делегатів наголосив, що дух мирян – є дуже сильний. Цей дух не втрачає у молитві, Вірі, Надії, Любові, добрих справах.     

Опісля доповіді виголосили доктор філософських наук, завідувач кафедри політичних наук УКУ  Юрій Підлісний, доктор богослов’я о. Василь Палчинський священик храму св.свящ.муч. Йосафата, м. Червоноград, вчитель християнської етики, катехит Леся Палюх.

У доповіді на тему «Євангелізація, миряни та суспільні виклики» Юрій Підлісний наголосив на гідності людини. Він нагадав притчу про відкинутий наріжний камінь. Ісус Христос часто стає «відкинутим каменем». Це  – як відкинута Церква. Хоча церква відділена від держави, але доволі формально. Вірні тієї чи іншої церкви є водночас громадянами держави. УГКЦ завжди стояла в обороні України, національних інтересів українського народу. Завжди підтримувала і буде підтримувати керманичів держави у питаннях збереження цілісності України, підвищення добробуту народу, надаватиме всіляку підтримку захисникам Вітчизни тощо. Доповідач також заакцентував увагу на проблемах євроінтеграції України.

– Ми прагнемо у Євросоюз, але повинні відкинути ті «демократичні цінності», які він пропонує і пропагує, скажімо сурогатне материнство (можна йти шляхом усиновлення), одностатеві шлюби, розпусту, що різко засуджує Церква. Інакше – втратимо національну ідентичність, християнську мораль, духовність, закриємо собі шлях до святості. Навпаки, наші цінності потрібно пропагувати у Євросоюзі, відстоювати їх, сприйматимуть вони це чи ні.

Особливу  увагу приділив Юрій Підлісний антидискримінаційній експертизі шкільних підручників, що декларує міністерство освіти. З підручників хочуть забрати слово «батьки», а українську мову заборонити називати «солов'їною». Він наголосив що така експертиза є антиукраїнською і не є фаховою.

Про роль мирян у житті парафії говорив у своїй доповіді о. Василь Палчинський. Справа пастиря, який є наслідником  святих апостолів на землі, не тільки скеровувати паству, а й служити їй, вивчати її духовні потреби, запити. Але і паства має слухати пастиря, підтримувати його, допомагати у служінні. Важливо досягти консенсусу: не те, що я хочу, не те, що ти хочеш, а те, чого вчив і чого хоче Ісус Христос.

Цікаву порівняльну характеристику образів святості жінки у Старому і Новому Завіті із сучасністю навела у своїій доповіді Леся Палюх. Спонукали задуматися над покликанням жінки приклади Юдити, що здійснила подвиг заради свого народу,  Пресвятої Богородиці. Доповідачка наголосила на великій християнській місії блаженної сестри Йосафати Гордашевської, святої Матері Терези, матері великого митрополита Андрея Софії Шептицької. Вони не мріяли про святість, вони просто чинили милосердя, прагнучи «вміти жити, як Христос».

Далі отець Ярослав Царик аналізуючи роль мирянина у Церкві сказав, що в УГКЦ відроджуються старі, з'являються нові християнські спільноти, функціонують молодіжні організації, що дуже важливо для нашого суспільства. Він відзначив велику значимість  мирянських молитовних спільнот, що діють у Сокальсько-Жовківській єпархії. А саме, «Апостольства Молитви» під проводом оо. василіян, зокрема духовного провідника  о. Терентія Довганюка, ЧСВВ, «Матері в молитві» під духовною опікою о. Ярослава Валюха, «Апостольства  Доброї Смерті», «Братства Матері Божої Неустанної Помочі», спільнот «Живої вервиці», «Українська молодь – Христові», Біблійних товариств, Марійських дружин. Він також представив нові спільноти мирян «Лицарі Колумба», «Легіон Марії», «АІС - Міжнародна Асоціація Милосердя".

Духовні пісні учасникам з'їзду подарувала керівник дитячого церковного хору храму св. Йосафата Оксана Гейко.

Далі у п’яти групах делегати з’їзду роздумували, дискутували над тим що таке святість у повсякденному житті, що заважає святості, що маємо робити, щоб досягнути святості. Миряни поділилися своїми думками щодо почутих доповідей, а також висловили пропозиції, які лягли в основу резолюції з’їзду. Серед найактивніших учасників, були відібрані делегати на ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що відбудеться в Києві 3-4 листопада цього року.

Надія ЗАБОКРИЦЬКА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336