Пошук по сайту

Єпархіальний Собор застановився над оновленням парафіяльного життя

30-31 серпня 2014 року проведено Єпархіальний собор Сокальсько-Жовківської єпархії на тему: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Передували цій події локальні соборчики, які відбулися у всіх п’ятнадцяти деканатах єпархії. Відтак по п’ять делегатів від кожного деканату приїхали на Єпархіальний собор до м. Жовкви.

Розпочалося урочисте зібрання з Молебню до Пресвятої Богородиці, який очолив Преосвященний владика Михаїл Колтун. Опісля ієрарх закликав усіх присутніх «докласти своїх зусиль» до єднання християн в парафії, щоб давати живе свідчення віри у суспільстві.

Першу доповідь «Боже Слово і катехизація» виголосив о. Андрій Стадницький, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного архиєпископства. Доповідач зазначив, що «жива парафія починається від «живого» священика і «живих» парафіян», а «катехизація – це пояснення нашої віри так, щоб вона була зрозумілою і вірні ставали більше воцеркволеними».

Другу доповідь виголосив о. Матей Гаврилів, ЧСВВ, про «Слово Боже в богослужіннях Церкви». Третю конференцію дав о. Олександр Чумаков, СДБ, духівник Львівської духовної семінарії Святого Духа про «Служіння ближньому».

Після кожної науки делегати збиралися в окремих групах і дискутували на теми подані доповідачами. Перші питання, які обговорювали торкалися катехитичного навчання у парафії: які існують способи, програми; які приклади до наслідування; чого бракує для здійснення катехитичного служіння у парафії. Другий етап діалогу торкався літургійної молитви: які богослужіння регулярно служаться у парафії; як покращити особисту та спільну молитву. Третя тематика відкрила широку дискусію як здійснювати соціальне служіння у парафії: зауважувати беззахисних, потребуючих і які робити кроки, щоб сповняти заповідь Христа про служіння ближньому.

  • Щодо катехитичного служіння, Собор вніс наступні пропозиції. Потрібно підготувати цілісні дидактичні матеріали, адаптовані для вікових груп, які мають бути подані у зрозумілий спосіб. Катехизація має здійснюватися за допомогою не тільки друкованих підручників, а також за допомогою медіа інструментів, серед яких соціальні мережі, щоб «шукати людину всебічно, через всі можливі засоби», наприклад через телебачення. Катехизація має відбуватися не тільки в церкві, а й поза храмом. Наприклад літні табори, домашні спільноти. Пропонується готувати для вірних короткий коментар до недільних читань з Святого Письма; основувати проповіді на цитатах з Біблії, які мають бути зрозумілими для людей; катехити мають випрацювати адекватний підхід до різних вікових груп парафіян; катехитичні матеріали мають бути надруковані доступною (не абстрактною) мовою; та на парафії слід і надалі розвивати біблійні гуртки, які мають мати продовження в сім’ях.

  • Основна потреба літургійного характеру – брак однакових богослужбових текстів (від служебника до часослова). Також потрібно, щоб богослужбові книги були доступні в електронному варіанті, щоб дати можливість вірним на кожен день роздрукувати тексти або «прийде час, що молитимемося з електронних носіїв». Слід поглиблювати розуміння про присутність Христа серед нас. Не тільки у храмі, в неділю чи свято, а завжди знати, що Бог є біля нас. Тому важливо чути Слово Боже, те, що Бог хоче сказати в Євангельській благовісті. Щодо проповіді, то вірні засуджують коли Слово Боже поєднується з політикою. Тому належить розрізняти місце та час коли можна торкатися певних тем, наприклад на мітингу чи на площі, але не в церкві. Для покращення духовно-літургійного життя парафіяльної спільноти потрібно добрих священиків, бо «священиче життя – це найкраща проповідь», ревнішої молитви, взаємодії Церкви, школи та батьків.

  • Що стосується служіння ближньому, делегати Собору підсумували, що потрібно шукати тих, які нас потребують. Часто до нас приходять люди, але чи ми йдемо до них? Це запитання є важливим на сьогоднішній день. Бо як християни маємо шукати нужденного і ділитися з ним не тільки своєю вірою, а й дарами, які дав нам Бог. Для того, щоб ефективно втілювати соціальне служіння, перш за все треба бажання та зусилля, опісля має бути добрий приклад і тоді знайдуться люди, які допомагатимуть. Також дияконія має бути спрямована не тільки до людини, а загалом до всього сотвореного світу. Врешті соціальне служіння має бути пріоритетом кожної парафії, а священик має давати приклад і надихати мирян до служіння потребуючим. Перші три кроки, які пропонують зробити на парафії: згромадити зацікавлених людей (товариство, братство), створити список потребуючих і надавати їм відповідну допомогу.

Всі пропозиції будуть подані на розгляд Патріаршого Собору, який відбудеться у 2015 році.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336