Пошук по сайту

Деканальний соборчик в Олеську вніс пропозиції розвитку парафіяльного життя

П’ятнадцятого березня відбувся деканальний соборчик Олеського деканату на тему: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Соборчик розпочався Божественною Літургією в храмі Успення Пресвятої Богородиці смт. Олесько, за участю отця-декана Ігоря Суходольського, священнослужителів деканату та мирян.

Підводячи підсумок праці, було зазначено потребу упорядкувати спів усіх хорів, на парафіях; впорядкувати форму одежі для усіх вівтарних дружин, щоб була згідно з уставом; приготувати звернення до Міністерства освіти, щоб священики могли вільно ходити до школи, навчати дітей правд віри; під час читання і тлумачення на парафії Святого Письма, щоб завжди був присутній священик; створювати при храмах бібліотеки, запровадити видавництво інформаційних бюлетенів-газет; щоб у райвідділах міліції були виділені години розмови священика із тимчасово затриманими, а також запропонувати відповідним державним органам змінити режим мисливського полювання з неділі та свят, на інші дні.

Про перебіг зібрання
Після Літургії у приміщенні будинку просвіти смт. Олеська відбулося робоче засідання. У вступному слові отець-декан Ігор Суходольський зачитав пастирський лист Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» і наголосив, що кожен християнин має обов’язок брати активну участь у житті і розвитку Церкви.

З словом привітання виступив секретар-референт єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії о. Ярослав Малиш. Він передав учасникам благословення від єпархіального владики, а також наголосив на важливості праці священика на парафії і допомозі парафіян у розвитку громади.

Доповідь на тему: «Літургійне життя» виголосив о. Михайло Паталай. Доповідач наголосив, що початком і основою християнського життя є зустріч людини з Ісусом Христом, як з особою. Це має бути особиста зустріч кожного. Літургія полягає у тому, що люд Божий стає причасником Життя Божого. Без зустрічі з Христом наше служіння і життя втрачає сенс. Ми звично «вистоюємо», «вислуховуємо», «відправляємо» Літургію і мало задумуємось над тим, що зібралися для Причастя Тіла і Крови Христової, щоб жити життям Божим. Церква себе реалізовує в Літургії. В свою чергу Літургія для Церкви є засобом, можливістю і ціллю служіння.

о. Юрій Колачник, у своїй доповіді на тему «Євангелізаційно-просвітницька діяльність» звернув увагу на те, що замало є просто називатися християнином, бо як каже ап. Яків: «Віра без діл мертва» і для того Церква провадить євангелізаційно-просвітницьку діяльність, щоб кожний християнин міг послужитися ближньому в міру свого знання і можливості, щоб міг бути корисним, і показав свою віру через діла.

У доповіді про «Капеланське служіння» о. Тарас Мазурик розповів історію виникнення капеланського служіння в Церкві, а також наголосив на актуальності його у наш час.

о. Степан Пилипчик у своїй доповіді «Рекреаційне служіння» розповів, що таке рекреація і наголосив на християнському відпочинку вірних, і яким він має бути, щоб під час відпочинку не порушувалися Заповіді Божі.

«Організаційна робота в парафії» тема доповіді, яку висвітлив о. Василь Харко. Доповідач зазначив, що без фінансів праця на парафії значно ускладнюється, а також розповів про роль фінансових рад і їхню функцію.

Після виголошення доповідей учасники соборчику продовжили свою працю в комісіях. Завершився соборчик спільною подячною молитвою до Богородиці.

Повідомив о. декан Ігор Суходольський

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336