Пошук по сайту

Світ – це Божа колиска, в якій треба плекати життя, - архиєрей до екологів

26 грудня Преосвященний владика Михаїл Колтун, відповідальний від Синоду за збереження довкілля, виголосив духовну науку про ставлення до сотвореного світу для церковних і державних екологів, які проводили реколекції в Карпатах на Івано-Франківщині.

Архиєрей зазначив: «Роздумуючи над сотвореним світом в якому ми живемо, маємо збагнути дар Божий – життя, не тільки що їсти чи зодягнутися, але розуміти цей світ як прояв Божої благодаті. Таким способом сприймати і наповнювати наше життя». Далі єпископ розповів про себе: «Вдячний Божому провидінню, що Синод побачив в мені якусь іскорку любові до природи і мені поручили це служіння. Не знаю чи мене вчили любити природу, мабуть я не мав спеціальних уроків, де б вчили розуміння цього світу». Однак владика усвідомив, що «треба наше життя плекати в цьому світі немов колисці, Божій колисці». «По-різному можемо підходити до дару життя, але маємо вчитися його полюбити так як Бог. Це є завдання цілого нашого життя, щоби могти своє життя, життя ближнього, довкілля відкривати для себе, любити і в цій любові почувати себе щасливими».

Проблема полягає в тому, що «ми зараз є в такій болючій темі, що як християни, до кінця не маємо часу, поштовху, щоби застановитися та доцінити Богом сотворений світ, щоб його берегти. Нажаль ми себе спрямували так, що ми молимося, але чи ми знаємо про що молимося? Господь дав нам цей світ і цю землю кажучи володійте, а ми не раз його втрачаємо, знецінюємо». Архипастир навів приклад з Європи, де він ознайомився з правилами поведінки в лісі. «Не маєш права гілочки зламати, гриба не вирвати, бо він має бути апробований. Настільки закон нормалізує їхнє ставлення до природи. Але той закон має мати душу». Тому проповідник закликав «плекати в душі цей Божий закон збереження довкілля бо в цьому полягає збереження нашого життя».

Вітаючи екологів з єпархій, екзархатів, та представників державних природоохоронних служб архиєрей подякував, що «має однодумців, з якими можна підіймати той голос Божий, який ми почули, свідчити про нього, щоб він дійшов до кожного. Щоб нам хотілося жити в цьому світі і щоб ми почували себе радісними в цьому житті».

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336