Пошук по сайту

ЗВЕРНЕННЯ - РЕКОМЕНДАЦІЇ

Щодо збереження пам’яток дерев’яної і мурованої сакральної архітектури (храмів), та творів сакрального мистецтва

Підготував о. Ярослав Петруха
Голова комісії сакрального мистецтва
Сокальсько-Жовківської єпархії

Унікальність та різноманітність архітектурно-мистецьких засобів, шляхетно-вишукані форми українських дерев’яних і мурованих храмів вирізняє їх серед мистецьких надбань інших народів і підносить українське церковне будівництво до рівня світових культурних здобутків. З погляду національного та світового мистецтва власне церковним будівлям, як ніяким іншим, притаманна вражаюча образність, втілена в красі просторів, унікальній єдності конструкцій та форм. Саме завдяки народним майстрам, часто безіменним, з’явилися архітектурні шедеври, витворені власною фантазією і майстерно вмонтованих у мальовничий краєвид. Дерев’яна (мурована) сакральна архітектура займає визначне місце в історії світової культури. Та чи зможемо ми і на далі втішатися цими надбаннями? Збудовані з недовговічного матеріалу дерев’яні храми руйнуються під впливом природних атмосферних та біологічних чинників, гинуть від води, вогню, жуків-короїдів, шашелю і, найприкріше, - від людської недбалості і безкультур’я.
Тому для збереження і продовження віку дерев’яних (мурованих) храмів пропонуємо для проведення періодичних ремонтно-реставраційних щоб належно підтримати технічний та естетичний стан пам’яток відповідні рекомендації та застереження.

Для збереження зовнішнього вигляду сакральних будівель та історичного середовища пам’яток
Рекомендовано
Ремонти покрівель проводити зі збереженням форми і конфігурації дахів і бань, реставрувати зовнішні декоративні елементи споруд, ремонтувати столярні вироби, не зафарбовувати різьблені написи, розчищати залишки старого пофарбування стін, для опорядження деревини використовувати лако – фарбові матеріали на основі синтетичних смол, розчищати від корозії та реставрувати ковані хрести та інші металеві вироби, проводити санацію дерево-чагарникової та трав’яної рослинності довкола пам’яток.
Заборонено
Змінювати первісний вигляд церкви чи дзвіниці добудовами чи перебудовами, використовувати нетрадиційні кольорові метали для завершення бань і хрестів, викидати старі хрести, дзвони, двері, пам’яткові одвірки з історичними написами, встановлювати метало пластикові вікна та двері, залишати без догляду старі церкви, влаштовувати нетрадиційні бетонні огорожі навколо церковного подвір’я, будувати муровані церкви в охоронній зоні пам’яток.

Для захисту дерева від конденсату
Рекомендовано
Забезпечити вентилювання верхів, підвалин, нижньої частини зрубів; стіни кожуховати гонтом чи вертикально шалювати дошками.
Заборонено
Зруби, стіни, верхи оббивати бляхою, пластмасовою вагонкою та іншими паронепроникними матеріалами, які сприяють утворенню конденсату під зовнішньою покрівлею стін.

Для зміцнення конструкцій сакральних будівель
Рекомендовано
Провести заміну пошкоджених елементів за зразком існуючих, із використанням аналогічного сорту дерева, повести комплексну обробку деревини вогнебіозахисними атмосферостійкими засобами, що не змінюють естетичного вигляду будівельного матеріалу та значно продовжують термін його функціонування (дерево сосни після просочування синтетичними смолами служить до 500 років).
Заборонено
Не використовувати несумісних із деревиною хімічних засобів захисту.

Для захисту дерева від біоруйнівників
Рекомендовано
Ліквідувати причини перезволоження деревини, провести дезинфекцію пошкоджених комахами, грибами, пліснявою елементів із використанням антисептичних та інсектицидних розчинів та мастик.
Заборонено
Закривати уражені місця нетрадиційними матеріалами, зафарбовувати, затирати цементом.

Для захисту дерева від ґрунтової вологи
Рекомендовано
Забезпечити гідроізоляцію, під підвалинами влаштувати кам’яний підмурівок на вапняно-піщаному розчині, відмостку з кам’яних плит на піску для відведення дощової й талої води, при потребі понизити рівень грунту навколо церкви.
Заборонено
Бетонувати підмурівок цементним розчином, асфальтувати відмостку.

Для захисту дерева від атмосферної вологи
Рекомендовано
Влаштувати гонтову покрівлю верхів, дахів, піддашшя; при застосуванні в покрівлях металевих елементів відділяти їх від дерева гідроізоляційними прокладками; організувати водовідведення.
Заборонено
Не використовувати для покриття дахів і бань нетрадиційні покрівельні матеріали, не прибивати бляху до старої, порослої мохом, вологої гонтової покрівлі.

Для збереження інтер’єрів церковних будівель та творів сакрального мистецтва
Рекомендовано
Провести інвентаризацію творів сакрального мистецтва – іконостасів, вівтарів, престолів, ікон, скульптури, різьблення, церковного начиння, хрестів, шитва, предмети, що не використовуються для релігійних обрядів, передати на зберігання до музеїв, для реставрації творів монументального мистецтва, настінних розписів залучати лише фахівців.
Заборонено
Оббивати стіни в інтер’єрі картоном, гіпсокартоном, диктою, замальовувати стару поліхромію стін, використовувати цементну затирку стінопису, проводити не фахове перемальовування ікон та пере золочення різьби іконостасів, викидати чи спалювати старі ікони, скульптуру, церковні книги.

Правила використання та збереження дерев’яних (мурованих) храмів – архітектурних, мистецьких, історичних пам’яток
1. Не руйнувати автентичний (характерний)  вигляд пам’ятки та її оточення
2. Уникати перенесення чи перебудови пам’ятки, не залишати без догляду чи розбирати старі церкви та дзвіниці.
3. При потребі заміни пошкоджених елементів пам’ятки використовувати традиційні матеріали, що відповідають оригіналам за формою, кольором, фактурою.
4. Забезпечити протипожежний та охоронний захист пам’ятки, обладнати грозозахист.
5. Укласти охоронний договір про користування пам’яткою, будь-які роботи проводити з дозволу Управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336