Пошук по сайту

Відбулася урочистість з нагоди викупу стародруку про ікону Сокальської Богоматері

26 червня в Народному домі м. Сокаля відбулася урочиста Академія з нагоди викупу антикварної книги «Хвала коронна. Щаслива коронація Королеви всього світу Марії в чудовім її образі Сокальськім» (1726 року друку) та офіційного передання її на зберігання в музей "Людина. Земля. Всесвіт".

В Сокалі у вересні 1724 року в монастирі, де зараз виправна колонія, відбувся чин коронації ікони Сокальської Богородиці. На цю величаву подію було скликано дуже багато осіб духовного чину. В 1726-ому у Львові була надрукована книга «Хвала корона…». Це збірник, виголошених у вересні 1724-го року промов багатьох священиків, присвячених чудотворній іконі Сокальської Богородиці. Зареєстрована книга в каталозі стародруків, виданих на Україні Запаско і Ісаєвичем, під № 1058. Книгу впорядкував Ігнатій Орловський, присвятивши її Волинському воєводі Михайлу Потоцькому. На щастя, цей стародрук дуже добре збережений.

В урочистих заходах зокрема взяли участь голова районної ради Микола Пасько, заступник голови РДА Ірина Задолинна, настоятель храму св. ап. Петра і Павла Ярослав Кащук, декан Сокальський Петро Звір, священики Андрій Дутчак, Володимир Жарський, Михайло Назар, сокальська поетеса Любов Бенедишин, голова РО «Просвіта» Ігор Дацюк, учасники художньої самодіяльності - ансамблі «Берегиня», «Любисток» та ін. Вела духовну академію Руслана Антонюк.

Василь Сорочук, «Голос з-над Бугу»

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336