Пошук по сайту

Вибори нових парафіяльних рад: приклад з Соснівки

Після Пасторальної ради, що відбулася 26.03.2015 року, коли було оприлюднено парафіяльний правильник і дано зарядження єпископом Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїлом Колтуном, священик о. Зеновій Буньо оголосив в парафії церкви Петра і Павла міста Соснівки Червоноградського деканату про вибори нових парафіяльних рад.

Підготовка до утворення парафіяльних рад розпочалася з перепису парафіян, який тривав з місяця травня по жовтень 2015 року. Тоді в парафії була створена виборча комісія, що почала реєструвати кандидатів на обрання до Пастирської ради. Усіх оголошених кандидатів було 18 осіб. Вибори членів до Пастирської ради відбулися 15.11.2015 року на загальноцерковних зборах в храмі. Голосування здійснювалося бюлетенем, де кожен з вірних, присутніх на зборах, міг зробити свій вибір. По закінченні голосування лічильна комісія, що була обрана на початку зборів, зробила підрахунок голосів і відразу ж було проголошено прізвища 10 новообраних членів, котрі разом з сотрудником о. Іваном Цінціруком і адміністратором о. Зеновієм Буньо в складі 12 осіб увійшли до Пастирської ради парафії.

Подальша процедура була наступною: листом-прохання і протоколом загальноцерковних зборів адміністратор храму в призначений термін звернувся до Владики Михаїла Колтуна за благословенням затвердити новообрану Пастирську раду. Отримавши благословення єпископа, Пастирська рада зібралася 29.11.2015 року на перше зібрання, де кожен склав письмову обіцянку присяги терміном на три роки. В той же день на зібранні серед членів було обрано старшого братчика, ним став Свирид Олександр, і на порядку денному йшла мова про обрання членів до Економічної ради. Вже на наступному зібранні в грудні місяці на Пастирській раді шляхом голосування було обрано членів Економічної ради в складі семи осіб, які цього ж дня склали письмову обіцянку присяги терміном на три роки.

Що дали ці вибори? Значне пожвавлення парохіяльного життя. Було створено одинадцять груп колядників, які охопили ціле місто. Практично до кожного мешканця міста прийшли парафіяльні колядники, щоби поділитися з ними різдвяною радістю народження Ісуса Христа. Було створено три вертепи: дорослий і два дитячі, які відвідували здебільшого парафіян храму. Дорослий вертеп їздив до міста Львова на десятий, ювілейний парад звіздарів «Спалах різдвяної звізди». Десять прекрасних різдвяних зірок парафії стали окрасою цього параду.

Значно оживилося господарське життя на парафії. За цей короткий час після виборів понад сто осіб прийшли доброчинно помогти в господарських справах. Закінчується будівництво нового парафіяльного будинку та будинку смутку, які у минулому році вже почали використовуватись для потреб.

І це тільки початок. У парафії є також багато планів по відродженню духовного життя в місті: проведення реколекцій, піших прощ, розширення школи катехизації та створення нових об’єднань парафіян.

Розпорядження управління УГКЦ про проведення виборів на парафіях – це справді мудре рішення, яке допомагає залучати активних і авторитетних мирян до церковного життя і дає поштовх для нового розвитку.

Олександр Свирид

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336