Пошук по сайту

Під час реколекцій у Бродах роздумували яким має бути правдивий піст

17 – 19 березня 2017 року у парафії Собору Пресвятої Богородиці із престольним празником св. первомуч. Теклі проводилися великопосні реколекції, у яких отець Андрій Олійник, Чину Найсвятішого Ізбавителя, розповів яким має бути правдивий піст і як ставитися до матеріальних речей.

СВІТЛИНИ

На початок реколекцій була відслужена Хресна Дорога за особливої участі дітей катехитичної школи. Кожен із присутніх мав змогу послухати розважання над Страстями нашого Господа Ісуса Христа, які читали діти та насолодитися їхнім співом. Опісля Хресної Дороги відбулася перша реколекційна наука, в якій наголошувалося на тому, що багато людей мають неправильне розуміння посту, або й взагалі говорять, що піст їм не є потрібен. Дуже часто ми стикаємося із таким розумінням посту як: 1) піст - це дієта (коли ми відмовляємось від їжі, щоб опісля посту мати гарний вигляд); 2) піст - це тренування власної волі (відмовляючись від чогось ми розвиваємо свою волю); 3) відмова від м'яса в часі посту, бо в той час треба в особливий спосіб подумати про тварин; 4) їсти мало для того, щоб "задобрити" Бога, щоб спокутувати свої гріхи. Натомість ми забуваємо, що піст є особливим часом, є духовною вправою і тим, що приносить користь найперше нашій душі. Бог бажає, щоб ми приходили до Нього такими, якими ми є і дозволили Йому змінити нас. Саме тому, важливим моментом у часі посту є те, щоб ми не звели його лише до їжі.

Також, як і до кожної важливої справи, має бути належна підготовка до посту. Зокрема, свята Церква допомагає нам правильно підготуватись до Великого Посту через три важливі кроки: 1 крок - Неділя Митаря і Фарисея - слід поставити собі правильний і справедливий "діагноз", перестати вважати себе найкращим у світі; 2 крок - Неділя Блудного Сина - не розчаруватись у власному "діагнозі". Повірити в те, що Богові є важлива моя ситуація, що Бог прийме мене таким, яким я є. Бог про мене не забув і знає про мою хворобу; 3 крок - М'ясопусна Неділя - розважання про Другий Славний прихід Ісуса Христа - все має свій термін придатності. Ми точно знаємо, що ми помремо і треба задуматись над тим, яким я постану перед Богом. Тому важливим у часі посту є виконувати добрі діла - діла милосердя.

18 березня, у другий день реколекцій була відслужена Божественна Літургія св. Івана Золотоустого, в якій кожен із присутніх мав змогу приступити до св. Таїнств Покаяння та Євхаристії. Опісля Літургії відбулася друга реколекційна наука, в якій йшлося про чесноту стриманості та правильне ставлення/відношення до матеріальних речей. За основув науці брався уривок із Євангелія від Луки про нерозумного багача, який протягом всього свого життя мав ціль - збагачення (Лк. 12, 15-31). Важливим та необхідним моментом у нашому житті має бути розуміння того, що неправильне відношення до матеріальних речей може призвести до страшних проблем у духовному житті. І якраз піст є гарною нагодою переосмислити те місце чи відношення, яке у нашому житті займають матеріальні речі. Отець-реколектант у науці виокремлює чотири основні моменти, чи радше небезпеки, які люди собі ставлять щодо матеріальних речей: 1) страх втрати (протягом усього життя людина намагається всі свої надбання скурпульозно берегти, боячись в якийсь спосіб їх втратити); 2) бажання набувати щораз то більше й більше (людині є постійно мало своїх надбань); 3) людина попадає в рабство - залежність від матеріальних речей; 4) неправильне відношення до матеріальних речей відсуває Бога на останній план. І саме через таке відношення людина закривається на вічні цінності, розвиває в собі атеїстичні міркування або ж ідолопоклонство. Св. Єфрем Сирійський говорить: "Чим більше хтось багатіє, тим менше в нього залишається милосердя і любові".

Впродовж суботи відбулася ще ціла низка подій, зокрема мала місце зустріч із дітьми 5-8 класів, із молоддю 9-11 класів та студентами. Зустріч відбувалась в теплій та родинній атмосфері, де кожен міг збагатитись духовно із науки отця-реколектанта та почути відповіді на свої запитання. О 18.00 год. - Божественна Літургія за недужих, яку очолив о. Андрій Олійник. В часі Літургії вірні мали змогу приступити до св. Таїнства Покаяння та прийняти Живого Христа у Пресвятій Євхаристії.

Опісля Літургії відбулася третя реколекційна наука, в якій йшлося про те, як ми можемо пережити Великий Піст в практичний спосіб, що ми маємо робити. Наше неправильне відношення до матеріальних речей мало 4 небезпеки, про які йшлося в попередній науці, і вже тут отець подає 4 розв'язки на ці небезпеки: 1) страх втрати - практичним кроком подолання є навчитися ділитися матеріальними речами, які ми здобули у своєму житті. Речі проминаючі/тимчасові (наші матеріальні речі) міняти на речі непроминаючі (вічні цінності); 2) сліпота на вищі цінності - Церква дарує нам неділю як святий день, який ми повинні святкувати. І тому гарною практичною порадою є в цю неділю присвятити час Богові і ближнім, зокрема навіть в простих речах: подзвонити чи відвідати рідних, відвідати наших хворих, зробити діло милосердя, помолитись за когось тощо; 3) залежність чи невільництво від матеріальних речей - за прикладом св. Франциска ми повинні позбутися того, що є зайве. Св. Іван Золотоустий говорить: "Порахуй скільки вартує твій святковий обід, а скільки обід в будній день, вирахуй різницю, і цю різницю дай потребуючим. Це і буде справжнім постом"; 4) невіра в Бога - найперше треба шукати Царства Божого. Бога слід поставити на перше місце. Не справа в тому, що ти маєш, а справа в тому, як ти до того відносишся. Важливим моментом у цій небезпеці є бачити не тільки свої заслуги у здобутті матеріальних речей, але й Божу заслугу. Не слід забувати, що Бог теж про нас дбає і ніколи про нас не забуває. І речі, які не проминають (милосердя, любов, терпеливість тощо) мають дуже велику цінність. Ці речі будуть завжди з нами, навіть і по нашій смерті. Після реколекційної науки відбулися молитви на оздоровлення та помазання св. єлеєм.

19 березня завершилися великопосні реколекції. У неділю зранку все розпочалося із Божественної Літургії св. Василія Великого, яку очолював о. Андрій Олійник у співслужінні із настоятелем храму о. Іваном Вихором. Під час Літургії отець-реколектант виголосив четверту і останню науку, в якій йшлося про значення і важливість правдивого посту для кожного християнина. Зокрема, також було виокремлено 3 значення стримання від важкої їжі, а саме: 1) Солідарність із цілою Церквою - ця солідарність має проявлятися в усьому, починаючи від їжі. Св. Іван Золотоустий каже: "Якщо маєш занадто, понад міру, то ти злодій, бо крадеш у бідного". І саме час Великого Посту має пригадати в особливий спосіб про недостатки бідних та потребуючих; 2) Незалежність душі від плоті - пригасити надлишок сексуальної енергії. І якраз піст є чудовою нагодою витончити тіло, задуматись над різницею тілесного та духовного. Також не слід акцентувати особливу увагу лише на їжі, утримуватись від важкої їжі, але й в часі посту "не їсти людей"; 3) Полегшення і підтримка молитви - піст очищає розум і навчає нас відмовлятися від багатьох речей. Через це можемо легше віддати себе Богові та молитві. В часі посту в людини з'являється ясність і більша уважність на Бога. Також наука розкривала значення нашого відношення до Бога, яким воно повинно бути, особливо в часі Великого Посту. Слід завжди бути вдячним Богові (за тепло, за своїх дітей, за здоров'я тощо). Другим моментом є вміти слухати Бога - піст є можливість навчитися слухати, задуматись над тим, як ми маємо молитись. І, зрештою, третім моментом є завжди прославляти Бога, адже в прославі ми пізнаємо Бога і можемо Його зустріти.

Після Літургії були висловлені слова подяки для отця Андрія Олійника, ЧНІ, за проведені реколекції в парафії та слово подяки від наших бійців, які воюють за Україну через отця Богдана Вихора, який нещодавно повернувся з зони АТО за збірку, яка була проведена в нас на парафії і молитву, якою ми їх огортаємо.

Повідомив Андрій Вихор

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336