Пошук по сайту

У Новосілках та Гумниську відзначили 205-ту річницю народження о. Маркіяна Шашкевича

6 листопада 2016 року в с. Новосілки Буського деканата відбулися заходи з нагоди вшанування 205-тої річниці від дня народження о. Маркіяна Шашкевича.

У місцевому храмі відспівали поминальну Панахиду та поклали квіти до місця першого поховання Будителя Галичини. Згодом, Леся Біскуп, директор музею провела змістовну та цікаву екскурсію для жителів та гостей села. Тут же для школярів провели конкурс-малюнка, присвячений пам’яті славного бужанина – о. Маркіяна Шашкевича.

Цій пам’ятні даті були присвячені, виховні години, зав. бібліотекою Гуменна Г.П. разом з учнями оформила книжково-журнальну виставку, а учитель української мови та літератури Костів І. І. та вчитель музики Біскуп Л. Я. провели позакласний захід “Велике життя, та вкорочений вік”.

«Маркіян Шашкевич та українське національне відродження», – під таким гаслом 7 листопада у Гумниській ЗОШ І-ІІ ступенів Буського району дев’ятикласники підготували усний журнал. Школярі перегорнули сторінки життєпису земляка, адже минає 205 років від дня його народження, наголосили на громадянській позиції о. Маркіяна. Рядки поезії звучали з уст Мороза Олега, Іваніва Степана, Мороз Орисі, Сюлковської Діани. Редколегія чергового класу випустила стіннівку «М. Шашкевич – син своєї землі». Школярі мали змогу ознайомитися з книжково-журнальною виставкою, яка презентувала літературні новинки про відомого поета й «Руську трійцю».

У житті о. М. Шашкевича с. Гумниська відіграв особливу роль, адже він був духовним наставником та моральним прикладом для громади. Учні школи поклали квіти до пам’ятного знака, який стоїть на тому місці, де у 1838 році знаходилася церква, у якій служив отець Маркіян.

Світлина з архіву

Повідомляє Буське Радіо

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336