Пошук по сайту

Розповідь про поїздку бужан до найбільшої шопки

Минулої суботи відбулася подія, яка дала можливість всім охочим християнам Буського району відвідати «найбільшу живу шопку», що розташована в соборі святого Апостола Петра, в місті Тернопіль, відновити розтрачені життєві сили та пригадати собі події, які є дійсно важливими для кожної людини на Землі.

Розповідає далі пан Юрій Симулик:

«Зранку автобус, у якому не знайшлось жодного вільного місця вирушив з Буська. Коротка зупинка, щоб поповнити запаси пального, спільна молитва, гарний, не по зимовому піднесений настрій та знайомі краєвиди – ось те, чим супроводжувалась наша поїздка. Перша тривала зупинка – в с. Озерна, Зборівського району, Тернопільської області. Одне з найбільших сіл Тернопільщини на якому час залишив не один відбиток, але наша увага була прикута до каплички Пресвятої Богородиці, яку важко не помітити проїжджаючи по трасі. Мармурова скульптура Божої Матері в центрі, засклені ікони в людський зріст та мозаїка Святої Трійці зверху. Навпроти – артезіанське джерело у вигляді чаші позаду якого мозаїка Хрещення Ісуса Христа. Короткий опис того, чого взагалі не варто описувати словами. Того, де варто побувати і побачити на власні очі. Вся ця краса створена на кошти одного чоловіком в пам’ять про свою дочку, яка трагічно загинула… Ще одна можливість для кожного відповісти самому собі на запитання що є першочергове, а що другорядне. За чим дійсно варто бігти, а від чого втікати.

Всього на дорогу знадобилось трохи більше двох з половиною годин в одну сторону, враховуючи зупинки. І ось перед нами те, для чого ми всі їхали. Посеред житлових багатоповерхівок Тернополя височіє собор святого Апостола Петра, навкруги якого насаджені численні вічнозелені дерева та кущі, які обгороджують алеї та створюють острівець затишку та спокою посеред шумного міста. Всередині храму те, що перевершило всі наші очікування. Величезна конструкція, яка одномоментно не поміщається ні в об’єктив фотоапарату ні в поле зору людського ока. Конструкція, яка складається з незліченної кількості дрібніших композицій та рухомих елементів, які можна розглядати годинами. В центрі розташовані фігурки Марії, Йосипа та щойно народженого Ісуса в яслах. До них сходяться царі, які вклоняються та підносять дари, десь зверху монах безперестанку дзвонить у дзвін. Ангели змахують крилами, повідомляючи пастушків, які випасають овець про Радісну Новину. Десь тече річка, по якій рухається корабель, макети тварин, які або мирно відпочивають на скелях, чи їдять сіно з своїх годівниць. По праву сторону живий куток, де розміщені голуби, фазани, куріпки, сови, під якими ходять дві чорні овечки, які часом ігнорують невисокий парканчик та, перестрибуючи його, бігають просто між прихожанами церкви, над цим всім, на стіні – картина на якій зображене якесь місто на скелях, можливо Вифлеєм, чи Єрусалим… все це та багато-багато іншого створює неповторну святкову атмосферу та дозволяє відчути радість з того, що народився Син Божий, десь далеко, в найвіддаленішому куточку Римської імперії, в печері, серед тварин, без дверей, електроосвітлювачів, обігрівачів, стерильних інструментів та будь-якої людської допомоги… Народився, щоб своїм життям показати приклад всім і кожному. Своєю смертю спасти від смерті нас.

Є куточочок, де знаходяться манекени, які одягнені у військову форму, поряд з ними різноманітні міни та гранати. Куточок, який мусить ще раз нам нагадувати про те, що відбувається не там, далеко на сході, а тут, в нашій країні, в нашій домівці.

Служба Божа, після якої прощання з шопкою та Тернополем, та дорога назад. Швидкий обід та печиво, всім бажаючим, від отця Андрія Баглая. Коротка зупинка в Плугові, де також є джерело і де кожен міг собі помолитись біля каплички та набрати цілющої води. Пряма дорога додому. Ще трохи і ця субота закінчиться та відійде в історію. І кожен з нас, які подолали цей невеличкий маршрут, може сказати, що ця субота прожита не даремно. Залишаться приємні спогади та враження, декілька фотографій, та надія на подальші поїздки».

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336