Пошук по сайту

Проща до розстріляної фігури Матері Божої

Нещодавно відбулася проща до фігури Пресвятої Богородиці «розстріляної» в знищеному селі Будки Незнановські.

Між селами Тартак та Незнанів Кам’янка-Бузького району колись було село Будки Незнановські, яке у 1944 році було повністю знищене. Єдиною згадкою про село залишалася кам’яна фігура Матері Божої Непорочно Зачатої. З приходом радянської влади, коли церква була заборонена та переслідувана, знайшлися люди, які сплюндрували святиню розстрілявши фігуру Діви Марії. «Радуйся в зачатті твоєм гріху неповинная. 1937 рік» - ці слова викарбувані на підніжжі фігури.

Понад 15 років тому, дізнавшись про розстріляну Богородицю, отець Борис Гороховський, парох церкви Преподобної Параскевії села Незнанів, вперше організував прощу до фігури Богоматері. З того часу стало традицією в місяці травні здійснювати похід з дітьми Марійської дружини до Матері Божої на Будки Незнановські.

Цього року на запрошення отця Бориса до Марійської дружини з великою радістю приєдналися учні школи села Сілець разом з настоятелем храму Усікновення чесної голови Івана Хрестителя отцем Юрієм Мазепою та вчителями школи Койдою Х. В. та Петруш М. М.. Програма прощі, як завжди, була насиченою. Цікаве знайомство між дітьми за допомогою гри провели вчителі Незнанівського НВК Семчишин Г. В. та Новосад О. Ф. А далі закипіла робота: братчики храму разом із старшокласниками обкосили фігуру Матері Божої, а дівчата упорядкували та обновили Святиню. А ще діти грали у різні ігри, варили смачну юшку, співали пісень на прославу Діви Марії та неньки України. На завершення прощі всі разом помолилися Молебен до Пресвятої Богородиці, а отці виголосили повчальні науки.

Веселі та задоволенні прочани поверталися з піснями додому, щоб наступного року знову повернутися до розстріляної Богородиці. За задумом отця Бориса на місці розстріляної, постане нова Мати Божа Непорочно Зачата із збереженням фрагментів старої фігури, яка буде і надалі гуртувати навколо себе дітей, молодь, інтелігенцію та усіх вірних Христової Церкви.

Повідомила Марія Дмитраш

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336