build professional website

Пошук по сайту

Проща Сокальсько-Жовківської єпархії та IX Всеукраїнського військового паломництва до Зарваниці

16-17 вересня 2017 р. Б. Відбулася проща Сокальсько-Жовківської єпархії та IX Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці, тема якого «Мій мир даю вам!» (Ів. 14, 27). 

Паломництво очолив Преосвященний Владика Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирювання силових структур України.  

На прощу прибули понад три тисячі осіб, детальніше з фрагментом відеоПаломництво було міжконфесійним, оскільки в ньому взяли участь не лише греко-католики, але й представники римсько-католицької, православної та протестантської церков. 

СВІТЛИНИ

Цікавою була символіка цьогорічного військового паломництва, - великий глечик з водою прикрашений соняшниками, колосками пшениці, гронами червоної калини та вишитим рушником. Пшеничні колоски символізують життя і добробут українського народу, червоні грона калини - сльози та кров народу, соняшники символізують тих, які залишилися вірними світлу і добру - захисників народу. Глечик постійно тримали двоє військових і ще троє воїнів стояли за глечиком, тримаючи саджанці пшениці, соняшника та калини. Символіка була постійно присутньою під час всіх богослужінь і займала друге місце в процесіях після хреста. 

Перед початком паломництва Преосвященний Владика Михаїл зачитав молитву про заступництво Пресвятої Богородиці Зарваницької, прохаючи, щоб випросила в Господа зміцнення нашої віри, надії та любові, та щоб ми були "нездоланними борцями за Божий мир".

Урочисте відкриття паломництва розпочалося в суботу о 12:00 молебнем біля Чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері в парафіяльній церкві Пресвятої Трійці. Молитву очолив Преосвященний Владика Михаїл Колтун. По завершенні хресним ходом усі рушили на площу Марійського центру до скульптури Матері Божої Зарваницької, де Владика благословив воду у глечику та разом з військовими зачитали молитву митрополита Атаназія Шептицького, до Пресвятої Богородиці в чудотворній Іконі Зарваницькій.  У своєму слові Владика заохотив прочан відкрити свої серця на благодать миру: "У Євангелії Христос запевняє нас, що дарує нам свій мир. Сьогодні ми зібралися тут у Зарваниці, щоб благати Його матір навчити нас вповні відкрити свої серця на цей дар. Молімось за навернення наших ворогів, за зцілення кожного горя, завданого війною, та за духовне й тілесне зміцнення наших військових – захисників миру".

Пізніше, при купелі св. Анни було проведено віднову хресних обітів, а в 16:00 Владика розпочав Хресну Дорогу зі слів: "Христа несправедливо засудили на смерть", вказуючи тим на існуючу несправедливість також супроти нас та народу України. "Ми просимо у Господа навернення грішників і щоб дав нам силу перемогти миром".

О 20:00 Владика Михаїл очолив заупокійну Божественну Літургію в каплиці парафіяльної церкви, йому співслужили кілька десятків священиків. У своєму слові він заохотив всіх бути постійними та витривалими в молитві за мир: "Не втрачаймо терпеливості в молитві за мир та у служінні Божому миру цілим нашим життям, не вагаймося відважно відстоювати його та за нього боротися. Господь здобуває нам мир своїми ранами на хресті. Ми сьогодні отримуємо зцілення та надію завдяки ранам захисників нашого миру". Проповідь виголосив також о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України

Під супровід військового оркестру, зі свічками в руках усі рушили на Марійську площу де відправилась панахида за загиблими захисниками Вітчизни та жертвами небесної сотні. Опівночі відбувалася духовно-мистецька програма.

Паломництво завершилось в неділю Архиєрейською Божественною Літургією під час якої учасникам АТО та рідним Небесної Сотні були вручені нагороди.  

У своїй проповіді Преосвященний Владика Михаїл наголосив на важливості миру та подякував учасникам паломництва, зокрема священикам та батькам, за те, що своєю молитовною присутністю вселяють віру та надію молодим воїнам на фронті."Ми просимо в Бога дар прийняти Його мир. Мир потребує навернення нашого ворога від його ворожнечі та нас самих від нашої байдужості чи ненависті. Мир потребує зцілення кожної кривди, кожної рани, кожного болю. Мир потребує тих, які завжди готові вірно та відважно його захищати. Ми тут зібралися для того, щоби мир прийняти, ним перейнятися та жити в мирі. Щоб нести цей мир в життя, у цілий світ, щоби кожному цей мир передавати. Щоби всі ми могли жити в мирі, всією Україною, цілим народом»

На завершення паломництва Владика зачитав молитву, прохаючи Божого заступництва, та разом з військовими полив водою три символічні саджанці (пшениці, калини та соняшника), випустив у небо білого голуба - символ миру, та окропив всіх благословенною водою з глечика. 

Впродовж усього паломництва панувала атмосфера миру, любові та впевненості у заступництві Пресвятої Богородиці, що вона донесе наші молитви до свого Сина, а нашого Господа Ісуса Христа та випросить миру для України. 

о. Роман Гонтарик прес-секретар

 

 

 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336