build professional website

Пошук по сайту

«Наша Церква завжди наголошувала і наголошує, що ми родом із тих самих джерел, що ми родом із Володимирового Хрещення» - о. Андрій Зелінський

11-04-2019 р. Б. у ЛНАУ відбулася наукова конференція «Томос і Україна» за участі предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Зі сторони УГКЦ у конференції взяли участь Кир Михаїл (Колтун), правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, Керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ та о. Андрій Зелінський.

 СВІТЛИНИ

«Те, про що ми сьогодні молимося є для нас визначальним. Ми молимось за Україну, про наше сьогодні і завтра. Дуже важливим є те, що нас об’єднує спільна молитва… Тепер ми втішаємося тим, що Україна нас єднає… Як і Блаженніший (Святослав) я вітаю всі процеси і хочу щоби ми насправді могли продовжувати ідею єднання нашого українського народу, нашої землі. Нашого майбутнього, нашої держави - незалежної, суверенної, в числі європейських народів. Це є наш дім, це є наше майбутнє. Ми визначились цим шляхом і ми цим шляхом хочемо йти». Сказав у своєму слові Кир Михаїл, після чого запросив до слова о. Андрія Зелінського.

 

«В цьому залі ми говори про те, що насправді нас сьогодні, як країну, як народ, може консолідувати, об’єднати. Що може сформувати Україну більш глибше, в нашому серці і в нашій свідомості. 

Автор книги Приповідок Соломонових, для нашого з вами розуміння цих глибинних процесів має дуже влучні слова, каже, що «мудрість розумного - свій шлях знати… 

Ми зустрічаємось сьогодні у той час, коли нам дуже важливо збагнути, де, наш шлях? Звідки ми з вами родом?  

У нас завжди була мудрість, Мудрість Київська, Премудрість Божа, яка з Володимировим хрещенням прийшла на українські землі і глибоко посіялась в кожне українське серце. Цінності, які стали основою для формування української родини, євангельські засади, які стали основою державних принципів, вибудови суспільних інститутів на нашій землі - вони заклали ці міцні основи, на яких ми сьогодні можемо впевнено стояти і мандрувати в майбуття. 

Наша Церква завжди наголошувала і наголошує, що ми родом із тих самих джерел, що ми родом із Володимирового Хрещення, що ми родом із цієї самої мудрості, із цієї Божественної Софії, яка прийшла і втілилася в національне і народне буття нашого українського народу. У нас спільні джерела.

Сьогодні, чи не найважливішим викликом, який стоїть перед нами - це відшукати ті самі цінності, які були такими важливими колись, для рівноапостольного князя Володимира і які сьогодні можуть стати для нас вирішальними у процесі формування нашого майбуття. Церква Христова в Україні завжди виконувала ту саму і надзвичайно важливу роль - Вона втілювала Божественну Премудрість в нашу історичну дійсність. З амвонів наших церков проповідувались ті самі цінності, які об’єднували українців від Берегова і до Харкова, від Чернігова і до Севастополя, впродовж дуже непростих, сповнених різноманітних викликів часів. Ми з тих самих джерел, ми напоєні тією самою Божою благодаттю, нам прямувати до тих самих горизонтів. Дороговказом нам і сьогодні і завтра хай залишається та сама Премудрість Божа - Мудрість Софія Київська, втілена в конкретність нашого земного буття. Ті самі принципи і ті самі цінності, які були важливими для наших пращурів, можуть допомогти не загубитися нам з вами сьогодні. Саме про це вартує нам спільно зносити наші молитви до Пресвятої Богородиці, Оранти Київської, Престолу Премудрості, щоб Вона була для нас вірною захисницею, ласкавою розрадницею у ці сповнені викликів часи, і щоб Вона залишалась для нас також вірним дороговказом до нашого спільного майбуття». (Зі слова о. Андрія)

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336