Пошук по сайту

Різдвяне Послання Правлячого Архиєрея Михаїла

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

до вірних, монахів і монахинь, священиків та

всіх людей доброї волі Сокальсько-Жовківської єпархії

на 2012 рік Божий

Різдво приходить у наш дім,
Щоб весeло було всім.
Нам пророчить Бог-Дитя
Щедрих ласк на все життя.

Христос Рождається!                        Славіте Його!

Різдвяний дух оповиває усіх людей, зокрема віруючих, а найбільше тих, хто практикує і переймається Словом Божим, що сталося тілом. На Слово Боже, яке прийняла Пресвята Богородиця, стається народження Сина Божого і в ньому об’являється наше спасіння. В ньому запевняється нам поміч Божа у християнському житті, у християнських стараннях. Ми ще раз в часі Різдва приходимо до усвідомлення, що дія Божого Слова спрямована на створення життя і Божого сприяння, щоб життя набирало найцінніших ознак і кожен з нас міг дорожити життям, як своїм, так і ближнього, так і кожної людини.

Ісус Христос народжується в так зіпсутому світі, що Він стає несприйнятливим. Але Його призначення у світі було преднамірене, щоб відкрити для нас образ Небесного Отця, який є для усіх Богом любові, доброти і милосердя. Значення «бути Богом доброти і любові» – це не те, що Бог дає або не дає, бо таке розуміння обмежує вимір Бога. «Бог любові чи доброти» слід розуміти і сприймати у вірі, що Бог всю свою любов нам заявляє. А ми не завжди сприймаємо і на неї відкликаємося, бо керуємося розумом, а не вірою.

Якби Богородиця керувалася розумом, то не прийняла б Благовіщення. Але Вона сказала: «Нехай зі мною станеться  по твоєму слову» (Лк.1, 38). Коли б Мойсей не засумнівався, то увійшов би  в обіцяну землю. А так народ тривалий час мусів досвідчати на собі довгу мандрівку, щоб навчитись довіряти Богові.

Завдяки Слову Божому наше життя появилось у світі, чи то вперше, як Господь сказав: «Сотворімо людину…» ( Бут. 1, 26), чи то в другому слові: «Будьте плідні і множіться…» (Бут. 1, 28). Хоч ми приходимо на світ тепер в природній спосіб, це не применшує дії Божого Слова, щоб ми почули в житті: «Любіть один одного як себе самого і Бога понад усе» (Лк. 10, 27). Коли Бог дав нам життя, то Він для життя дає любов, щоб життя зростало і набувало вартості. Щоб так як Бог нам заявляється у любові, так Він хоче, щоб і ми в Його любові перебували і діяли. Для цього Господь нам запевняє свою благодатну поміч.

Прийшло Різдво, а разом з ним Бог входить в наше земне життя. Це наш порятунок, бо «з нами Бог», це наше спасіння в усіх обставинах життя. А що Бог хоче, щоб ми були подібними Йому, то Він хоче, щоб ми в Його любові перебували і діяли. Ми тепер є носіями Різдва і Його благодатної новини не тільки в колядах, а у відкритості серця, щоб звіщати нашу любов, яку ми прийняли від Бога. Скільки людей чекає на нашу любов у наших вчинках, ділах милосердя, навіть для того, щоб разом помолитися, коли вже більше нічого не можемо дати. Але цей ритм любові є жадaний від нас і для ближніх бажаний. Цей імпульс любові вимагає, щоб бути в церкві разом з усіма вірними. Адже парафія – це Церква, в якій ми можемо виразити свою любов до людей, серед яких ми живемо. Як каже Блаженніший Святослав Батько і Глава нашої Церкви, що «жива парафія – місце зустрічі з живим Христом ».

Богородицю, яка прийняла Христа до свого лона, а сьогодні прийняла народженого на свої руки, ми приймаємо у свій дім. Хай любов до Бога, до Богородиці і святковий настрій нам додає сили і віри, щоб ми з такою любов’ю приймали один одного. Бо як говорить Господь: «Усе, що ви зробили одному з моїх ближніх – ви мені зробили» (Мт. 25, 40). Дивлячись на наш народ, який є спраглий єдності, миру, любові, порозуміння, ми маємо близьку нагоду заявитись нашим ближнім у вірі, і разом довіритись Богові і Його любові між нами, і разом досвідчили, що нам пророчить Бог-Дитя щедрих ласк на все життя. Тож впустім Різдво у дім, щоб весело було всім.

Христос Рождається!                        Славіте Його!

† Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління  
Сокальсько-Жовківської єпархії,
День влкмч. Катерини, 7 грудня 2011 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336