Пошук по сайту

Пастирське послання з нагоди дня молитви за сотворений світ

Михаїл Колтун

Єпископ Сокальсько-Жовківський

Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ

моїм возлюбленим в Господі духовенству, вірним братам і сестрам,

і всім людям доброї волі

з нагоди, проголошеного Франциском Папою Римським,

Всесвітнього Дня молитви за збереження сотворіння

(1 вересня по новому стилю)

Світ опертий на любові,

Яку Бог вложив в життя.

Якби хтось її затратив,

То «провалиться земля»

Всі ми живемо у Богом сотвореному  світі. Це є наш спільний дім, де наше життя розвивається у повноту Божого образу. Цим видимим образом Бога є світ, сотворіння і ми. Все що живе хвалить Господа, бо Він дає нам успіх життя в любові до Бога, до сотворіння, до людей. А ще більше збагачує людину особливими дарами, щоб у видимому  світі людина духовно процвітала у всі чесноти Божі і людські. Ці чесноти є інструментом, щоб в собі відкрити розуміння і наше побожне ставлення до всього і всіх, що Бог сотворив. Адже «здійснення на практиці захисника Божого сотворіння належить до суті чеснотливого життя» (Папської Енцикліки «Славен будь»).

Якщо нас катехизм поучає вести чеснотливе життя, то це для того, щоб ми по-християнськи відзивались на виклики людини і всього, що Бог сотворив у світі. Бог, людина і світ - це вимір Божий, з якого нам не можна виходити, якщо хочемо жити.

Беручи до уваги повчання Папи для збереження Богом сотвореного світу і нас усіх людей на землі, з’являється нам Добра Новина «прийми Божу любов до серця і так як своїм серцем мав би  опікуватися, так опікуйся всім тим, що Бог з любові нам дав».

Цей вступ привітання з нагоди Всесвітнього Дня молитви за Богом сотворений світ хай охоче спонукає кожного і всіх до практичних застосувань Божої любові у збереженні всього довкілля.

Коли молимося: «Подай Господи  життя і здоров’я», то не можемо перечити цього своїми шкідливими діями в Богом сотвореній природі. А цими шкідливими діями - є гріх, який би він не був і послідуюча байдужість до взаємодії з Богом про опіку над світом і життям.

А я Вам кажу: «Молися і служи». Якщо би воїн не сповняв своїх обов’язків супроти Батьківщини - її би не було. А ми хочемо розбудовувати Царство Боже на нашій землі. Тоді усі повернімося лицем один до одного і цей день і кожен день нехай нас усіх в душі і любові єднає в добрих ділах один про одного і всі разом про світ.

Цей день хай стане днем навернення до життя, до Бога, до всього сотворіння і один до одного, щоб спільними зусиллями ми відновили наше сумлінне ставлення до повітря, до води, до землі, до фауни всієї природи і так відновили лице землі.

На цій дорозі нікому не забракне світла і тепла і Божого сприяння, щоб ми втішались в нашому домі тим, що Бог приготовив і ми за це були вдячні Йому, а щедрість Його плодів наповнюватиме наше життя.

Я на ніщо не претендую, лиш на життя у Божій ласці разом з вами у нашому світі, щоби Бог прийняв наші плоди, молитви, жертви, які ми приносимо на престіл Божий, були Йому приємні від нас і за всіх і за вся.

Заохочуємо усі навчальні заклади, щоби вкладали весь науковий потенціал про навколишній світ для збереження екології землі і нашого життя на ній. Перестерігаємо перед зловживанням, щоб світ не став верстатом наживи багатих і зубожіння бідних, немічних, хворих, сиріт, дітей, в т. ч. тих, що просяться на світ. «Ростіть і множіться і наповняйте землю» (Бут. 1:28), «щоб небо і земля було повно слави» (Літургія Ів. Золотоустого).

Апелюємо до влади на всіх рівнях, яка має бути образом Божої влади на землі, бо кожна влада є від Бога і несе відповідальність перед Богом, і своїм народом за служіння в нашому спільному домі Україна, щоб перед лицем всього світу заохочувала і змушувала, а також сама була прикладом до наслідування про забезпечення гідного життя на землі, яку нам дав Господь.

Запрошуємо належно провести заходи по відзначенні «Всесвітнього Дня молитви за Богом сотворений світ» на рівні церкви і держави, а також навчальних закладів і громадських організацій. Заохочую священників на своїх місцях розвивати ініціативи Всесвітнього дня молитви за збереження довкілля.

Попри всі складнощі можна признати, що Бог сотворив цей світ ради Божої Матері, щоб Вона відкривала Його красу і ми разом благословили Господа.

Благословення Всемогутнього Бога + Отця + і Сина і + Святого Духа хай буде достатком всякої сили на кожному місці і на всякий час для усіх Вас!!!

Поради парафіяльного/єпархійного рівня для втілення пастирського послання владики з нагоди дня молитви за створений світ

На парафіяльному рівні:

  • Бути прикладом бережливого ставлення до Богом створеного світу.
  • Впроваджувати курс відповідального ставлення до Божого створіння в рамках діяльності катехитичних шкіл.
  • В часі приготування до першої сповіді наголосити на екологічному покликанні Церкви,  важкості тк.зв. «екологічного гріха» (пояснити його суть та наслідок).
  • В часі ре колекцій чи місій наголошувати на важливості «екологічного навернення» - зміни споживацького світогляду на більш дружній до довкілля.
  • Проводити парафіяльні літні екологічно орієнтовані табори.
  •  Заохочувати дітей та молодь брати участь в призовому екологічному конкурсі «Відповідальність за створіння»
  • Ініціювати парафіяльні толоки.
  • Ініціювати облагородження джерел, річок, озер чи парково-лісових смуг які є на території парафії беручи безпосередню участь.
  • Час до часу саме через проповідь поглиблювати екологічному свідомість.
  • В рамках відвідин священиком освітніх закладів (наприклад: школи, коледжу, університету) запровадити екологічні зустрічі.
  • Ініціювати тематичні конференції задля обговорення насущних екологічних проблем на місцях та пошуку їх вирішення.

На єпархіальному/всецерковному рівні:

· Організація єпархіяльного паломництва та святкування з нагоди «Всесвітнього дня молитви за збереження створіння».

· Екологічно орієнтовані реколекції.

· На зразок тижня духовності запровадити тиждень екологічної катехизи у школах з обов’язковою присутністю священика.

· Періодичні тематичні звернення правлячого архиєрея до духовенства та вірних ввіреної єпархії.

· В часі архієрейських відвідин, де це є можливо, пропонувати зібрання круглого столу (церква – влада – екологічні служби міста/села) задля пошуку вирішення екологічних проблем.

Комісія у справах екології

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336