Пошук по сайту

Пастирське Пасхальне послання до священиків, монахів, монахинь і всіх вірних Сокальсько-Жовківської єпархії

Наша Пасха пов’язана з війною: За гідність, за свободу і життя.

Коли жертва є найвищою ціною, То Пасха цим до нас прийшла.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!                ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
    Щоб ми святкували Пасху на землі і у вічності, Ісус Христос, Син Божий приніс жертву з себе в досконалій любові за нас і увесь світ. Ця жертва стала нам заохотою, щоб і ми мали частку свою в цій святій Божій жертві через поєднання наших терпінь і змагань для здобуття і виявлення досконалої любові до Бога і ближніх. «Немає більшої любові, коли хто життя своє покладе за ближнього свого» (пор. Ів. 15, 13). Так нас повчає Добра Божа Новина. Цю Новину нам об’являє Ісус Христос. Син Божий на хресті, приносячи себе в жертву, щоб Його любов повною між нами була.
    Перед загрозою війни сьогодні для нас є доленосний вибір: свобода або неволя, ближній або ворог, життя або смерть. Нам Переможець життя і смерті запевняє свою воскресну силу, якій непідвладні сили ворожі, сили зла і ніяка загрозлива зброя. Озброймося в Божий панцир, одягнімо шолом спасіння (пор. Еф. 6, 10-17) і будьмо готові і безстрашні, уповаючи на Переможця, який зі смерті воскрешає і перемагає. Щоб бути безстрашним нам треба довіритись до кінця Тому, який пройшов через смерть, щоб з нами жити і перемагати.
    Ми сьогодні маємо багато прикладів геройської віри на збройних полях протистоянь за нашу свободу і незалежність. Ми маємо хмару свідків, які пережили протистояння катакомбного переслідування, як перших християн, так і братів і сестер новітнього часу переслідування. Ми є ще очевидцями тих людей, які мужньо, не боячись, перемагали полки ворогів.
    Велику Пасху Господь вчинив, звільняючи вибраний народ з неволі. Вся історія вибраного народу зводиться до вірності обітницям Божим, які закликають нас бути вірними і охочими отримати спадщину за вірність: свободу, незалежність, нескореність перед ворогами і, на кінець, обіцяну Батьківщину в повному достатку, в якій нам жити і всьому потомству, грядущих поколінь.
Ми всі живемо заради доброї долі і в поті чола здобуваємо хліб насушний, але, коли нам відкривається краща Новина, яка ублагороднює нас і дає добрі запевнення для долі, то ми її охоче приймаємо, бо це і є наша Пасха, це наш перехід від неволі і рабства до Богом обіцяного царства. Пасха – це коли ми про Неї змагаємося. Так як це зробив Ісус Христос, змагаючись за нас, щоб ми могли скуштувати те, що Бог приготовив. Пасха в неволі є неможлива, а свобода – це Пасха. Наші змагання до свободи – це змагання про Пасху, яку нам Бог приготував. До приготованого Богом дару Господь запевняє нам поміч, бо від Бога можна отримати тільки те, що Бог приготовив нам і дає. Це виключно Його ласка для нас. Бо так як ми життя отримали від Нього і так як ми з Його ласки живемо, так і з Його ласки нам є запевнена Пасха.
    Молімо Бога, вихваляймо Його, хай Він буде нашою перемогою, нашою Пасхою. Хай гучне Його Воскресіння стане страшним для ворогів: «Хай воскресне Бог, і розбіжаться вороги його, і хай тікають від лиця Його ті, що ненавидять його» (Пасхальна Утреня). Цей Нерукотворний Спас, який ми прийняли для почитання, хай буде для нас живою присутністю Його лиця серед нас. Щоб вороги, як в часі воскресіння, почувши, що Христос воскрес і є живий, схаменулися, так і в теперішній час нашої Пасхи хай схаменяться всі, бо не має смерті Той, кому ми святкуємо Пасху. За таку Пасху, яку нам Бог вчинив, ми «благословляємо Христа на віки» (Великодня Утреня) і ради цієї Пасхи ми, заохочені, відстоюємо нашу Богом обіцяну Батьківщину з радістю і словами на устах, в серці і душі. «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував».
   Для нас усіх пробуджується новий спосіб християнського служіння своїй Батьківщині: допомагати українському війську; захистити нашу землю і нашу спадщину на ній; захистити, визволити поневолених, знедолених і голосити Рік Господній (пор. Лк. 4, 18-19). Ми, спонукані обставинами, стаємо добровільними капеланами нашого війська молячись, допомагаючи їм матеріально і духовно, щоб вони, окрилені нашою любов’ю, стали гідними охоронцями нашої Батьківщини. Тим прикладаючись, щоб Пасха була в кожному з нас, в кожному військовослужбовцю, в кожній клітинці нашого тіла і душі і на кожному місці нашої священної землі України.
   Бажаю усім впевнення у вірі і Воскресінні. Хай Богородиця, якій полки небесних сил послушні, послужить нам, щоб небо, і земля, і ми святкували Пасху всеперемагаючу і вічну.
Кожному бажаю Пасхою втішатись,
Втішаючись – до Неї йти.
Пасха – це заповіджена нам Богом перемога,
Перемагай і переможеш ти!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!                ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Благословення Господнє на Вас!

†Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,

День прп. Герасима що на Йордані, 17 березня 2015 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336