Пошук по сайту

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ до священиків, монахів і монахинь, семінаристів і вірних Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ та до людей доброї волі на 2014 рік Божий

 

Христос Рождається!                            Славіте Його!

Господь Бог обрав ізраїльський народ і в ньому Себе об’являв і вказував народові на віру в одного Бога Творця і Вседержителя, а також повчав зберігати заповіти Його. Через різні досвіди вибраний народ свідчив свою віру, очікуючи від Бога спасіння, як земного, так і вічного. Для того треба було бути дуже пильними, щоб слухатися Бога і Його заповіді тлумачити так, щоб зберегти надію на спасіння. Господь прийшов як обіцяв, але у свій спосіб, не так як уявляли, можливо, собі сторожі Божого закону в Ізраїлі.

Що може бути більшого, вищого у сотворенім людськім світі – це Людина з великої букви. Бог свої накази в Старому Завіті давав через богопосвячених людей, а тепер вирішив об’явити своє спасіння теж через Людину, який, як ми знаємо, народився у Вифлеємі; через свого Єдинородного Сина, який стався чоловіком, нам об’являє своє спасіння. Ісус Христос прийшов у світ, можна сказати такий деградований, світ, в якому закон втратив Божого Духа, в якому не була потрактована людина, а лиш закон, яким керували законовчителі.

Десь так є і у нас тепер, що закон втратив правдивий свій дух через законовчителів і використовують закон для своєї користі – судять справедливого. Усім нам як спадкоємцям Божого передання слід прийняти Новонародженного, в якому є сила у безсиллі, в якому є сила у правді, в любові, в доброті і милосерді. Це те, що втратилося в житті. А правда є та, що ми є створені на образ Божий, щоб Його образ правди, любові, доброти і милосердя свідчити своїм життям. Багато серед нас є таких, що відчувають цю втрату і людські надужиття і сьогодні вони апелюють в домівках, в церквах, на майданах про спасіння. Цей апель (крик душі) стосується всіх без виключення: кому живеться добре і кому діється кривда, адже ми всі створені на образ Божий і ніхто не може бути покривджений. І ми бачимо, як Ісус Христос народився і Його хотіли вбити – невинне Дитя, яке разом з усіма має також право жити, так як і ми, що всі живемо. В подальшому ми довідуємося, що Його невинного засуджують на смерть. Цей гріх сьогодні проявляється в житті.

Ми сьогодні маємо Добру Новину як нам запевнити спасіння для себе, для ближнього і свого народу. Це дотримання закону любові Бога і ближнього. Сьогодні відчутя несправедливості сягнуло на святого – Сина Божого і на Його дітей. Це, що діється в нашому житті пробуджує нас шукати спасіння в нас самих. Як Ісус Христос каже: «Царство Боже є серед вас і до нього треба намагатися, щоб увійти» (пор. Лк. 17,21). «Царство Боже здобувається силою» (пор. Мт. 11, 12).

Дорогі брати і сестри – це гарно звучить, коли ми так говоримо чи чуємо. Але за цим стоїть ціла програма нашого життя, щоб від серця це йшло через усі наші старання для ближнього. Ми сьогодні вітаємо Ісуса Христа серед нас і робимо свято. Кожний дарунок, кожна прикраса, кожна коляда говорить нам як ми гостинно вітаємо Бога серед нас в домівках, церквах і на майданах. Але за цим криється для нас і відповідальність. Чи ми вкладаємо в ці почуття радості старання, щоб любити Бога і шанувати Його заповіді, які спрямовують нас до любові ближнього? Ми усі досвідчаємо тягар гріха, який розтягнувся над усім народом, але сьогодні найкраща нагода об’єднатися біля ясел Ісуса Христа новонародженого. Заручитися Йому щирою правдою і любов’ю, вірністю і витриванням і в цьому тривати, за це змагатися; з цими ознаками намагатися увійти до Його Царства.
    І наші задуми здійсняться
    І про Державу і народ
    Про вільну незалежну Україну
    І в ній любов, що заповів Господь.

Дбаючи про ближнього, маємо дбати про світ, про природу, про навколишнє середовище, в якому ми усі комфортно хочемо жити. Неменшою ознакою любові Бога і ближнього є вдячність Богові за створений світ і наше старання про любов і опіку для Нього. Через красу сотвореного світу ми приходимо до признання існування Бога. Світ, чим ми живемо, дихаємо і споживаємо, стосується відповідальності для кожного, адже через наші добрі старання про природу ми виражаємо наші старання про життя наших ближніх і усіх сотворінь, бо так як Бог сотворив «все було добре», щоб ми в Його сотворенім світі пізнавали Бога, Його красу. І так прийшли до відповідальності перед Богом, щоб зберігати Його заповіді і жити з любов’ю в цьому світі.
    Для любові всі ми спраглі
    Її нам Бог дає щодня,
    Як сонце, воду чи повітря
    Так і любов, щоб в нас була.

Хай Пресвята Богородиця, так як вона плекала образ Божий в своєму серці і руках, так з такою любов’ю допомагає і в нас відтворити наш святий образ.

Христос Рождається!                                Славіте Його!

Благословення Господнє на Вас!

†Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії, День прп. Спиридона чудотв., 25 грудня 2013 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336