build professional website

Пошук по сайту

20 років тому повернено храм греко-католицькій громаді с. Малехів

У день храмового празника Собору Пресвятої Богородиці, 8 січня 2012 року, парафіяльна громада с. Малехів Дублянського деканату відзначила 20-ту річницю повернення парафіяльної святині її історичним власникам. Урочисту Літургію очолив Правлячий архиєрей Михаїл Колтун у співслужінні отця-декана Ігоря Боднара, настоятеля парафії, та священнослужителей із сусідніх церков.

Під час проповіді, Преосвященний Михаїл наголосив, що Пресвята Богородиця, як одна із нас, дає нам приклад, як нам жити і що святкувати: «Сьогодні вона нас збирає, щоб ми відчули свято в житті, яке вона прийняла до себе, з яким вона зріднилася і тепер це свято вона хоче впровадити в наше життя. Щоб ми могли із цього свята взяти собі тих духовних ознак, Божих, материнських, які потрібні нам». Далі архипастир зазначив, що «Пресвята Богородиця є вчителькою нашою, серед усіх тих небезпек нашого життя, бо вона пройшла весь шлях випробувань. І сьогодні вона нам свідчить наскільки є успішне довір’я до Бога». Однак це довір’я не полягає в тому, що «я просто собі сиджу, довіряюся Богові і нічого не роблю», бо «Бог нам поручає, щоб ми не складали своїх рук…», - сказав проповідник.

Вітаючи зі святами владика Михаїл підкреслив, що «привітань є багато і у них ми завжди чуємо здоров’я… А скільки є здорових і нещасливих?» Тому єпископ підсумував, що «не вистарчає тільки матеріального виміру, бо нам потрібно того Духа Божого, який все оживляє, міняє лице землі, який збагачує нас радістю в наших недостатках, змаганнях та усіх наших тривогах».

Звертаючись до Правлячого архиєрея, о. Ігор Боднар висловив слова вдячності за те, що у цей рік Святих Таїнств він звершив Таїнство Євхаристії у день храмового празника в с. Малехів. Також настоятель повідомив про те, що велика кількість причасників – це чимала заслуга о. Ігоря Царя, котрий під час нещодавніх реколекцій приготовляв вірних до прийняття Євхаристійного Христа.

На завершення відбулася молитва біля чудотворного образу Пресвятої родини, відтак владика окропив вірних свяченою водою.

Довідка
Храм Собору Пресвятої Богородиці збудований 1892 р. Після 1947 р. храм був деякий час зачинений, відтак богослужіння здійснювали священики РПЦ. У 1988 р. на місцевому кладовищі відбулося урочисте богослужіння греко-католиків з нагоди ювілею 1000-ліття хрещення Руси-України. На початку 90-х років, на цвинтарі біля каплиці-усипальниці родини Коновальців, постійні богослужіння здійснювали отці Василіани. 6 січня 1992 р. храм повернено УГКЦ. Першим священиком був призначений о. Володимир Високінський з м. Дубляни. З 15 листопада 1998 р. опіку над парафією поручено о. Ігорю Боднару.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336