Пошук по сайту

ДЕЛЕГАТИ СОКАЛЬСЬКО-ЖОВКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ІІІ ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ З’ЇЗДІ МИРЯН «ПОКЛИКАННЯ ДО СВЯТОСТІ СЬОГОДНІ»

  «Будьте святі, як Я святий»

                                                            (1 Пт.1,16)

Київ зустрів нас вранішньою прохолодою і надією у серці нашої Церкви стати на крок ближче до святості. Адже ІІІ Всеукраїнський з’їзд мирян УГКЦ, що 3-4 листопада 2018 року Божого відбувся в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового та Міжнародному виставковому центрі на Лівому березі, став синтезом  мирянського служіння під патронатом УГКЦ  упродовж останніх 10 років, від часу проведення ІІ-го Всеукраїнського  з’їзду,  зустріччю звичайних людей, які прагнуть до святості сьогодні.

Близько 250 учасників з усіх екзархатів та єпархій УГКЦ в Україні, представників майже 25 всеукраїнських мирянських спільнот та рухів, християнських організацій, професійних асоціацій, що об’єднують християн різного віку, статі та соціального статусу, приїхали донести світові основний меседж, як сказав  глава  УГКЦ Блаженніший  Святослав, «зробити видимим невидимого Бога». З’їзд організатори присвятили пам’яті праведного митрополита Андрея Шептицького, а основною темою  стало «Покликання до святості сьогодні».

СВІТЛИНИ

Християнський  з’їзд, звісно ж, розпочався Божественною Літургією у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, яку очолив єпископ-помічник Київської Архиєпархії  владика Йосиф Мілян, йому співслужили єпископи та священики відповідальні за комісії мирян у єпархіях і деканатах, що додало особливої  духовної наснаги. Сокальсько-Жовківську  єпархію на з’їзді представляли голова Комісії у справах мирян Сокальсько-Жовківської єпархії  о. Ярослав  Царик, заступник голови комісії  о. Василь Палчинський, священик  храму  св. Йосафата з м. Червоноград, секретар  комісії їмость Леся Палюх від Тартаківського деканату. Делегати о. Терентій Довганюк – провідник спільноти Апостольства Молитви, о. Роман Малькевич – вчитель християнської етики, о. Роман Гонтарик – керівник прес-служби єпархії. А також миряни Андрій  Залівський – міський голова м. Червонограда,  Володимир Адамець – юрист, заступник голови Бродівської РДА, Володимир Тимців – громадське об’єднання «Християнська Україна» з Жовківського деканату, Ірена Веремчук – освітянка, директор школи з Підкамінського деканату, брат Корнилій Сотник – видавництво «Місіонар», Марія Худик – національний секретар спільноти св. Вінкентія АІС-Україна, Ірина Чепіль – спільнота «Апостольство Молитви», з Жовкіського деканату, Надія Шостак – координатор парафіяльного служіння з Радехівського деканату, Ольга Федишин – медик, спільнота «Матері в молитві», з Дублянського   деканату, Руслана Чаплик – економіст, спільнота «Матері в молитві» з Сокальського деканату, Микола Забокрицький – спільнота Лицарі Колумба, з Бродівського деканату, Володимир Булишин та Марія Микитюк з телерадіокомпанії  «Броди», які висвітлювали події ІІІ з’їзду мирян  та Форуму «Відкриті двері УГКЦ», що відбувся 4 листопада в рамках з’їзду.

Після традиційних  реєстрації, горнятка запашної кави та взаємних вітань між учасниками,  голова Комісії УГКЦ у справах мирян і організатор з’їзду о. Василь Білаш розпочав офіційну частину:

– Ми вибрали дві ключові точки – святість і об’єднання. Святість – мета, до якої покликана кожна людина, але не всі знають, як іти до цієї святості. Тому, очевидно, людина може прийти не туди. Тож основною метою з’їзду є допомогти кожній людині відкрити правдиву, свою дорогу до святості і що це цілком реально.

Молитва всіх учасників з’їзду до Блаженного мученика-мирянина Володимира Прийми, покровителя мирян УГКЦ, мощі якого були виставлені на з’їзді,  додала  сили обрати присутнім правильний напрям руху та праці в групах. 

Очевидним підтвердженням тези реальності святості сьогодні стало вітальне слово Блаженнішого Святослава, адресоване делегатам: 

– Завдання цього з’їзду мирян, – сказав зокрема Предстоятель УГКЦ, – ще раз стати перед Божим обличчям і спитати самих себе, один  одного і нашого Господа, як нам сьогодні здійснити наше життєве завдання, як нам збагнути разом, що треба робити аби жити життям вічним? Що робити, щоб наші миряни зрозуміли своє завдання, покликання і відповідальність у сучасному житті Церкви.

Відтак в часі першої пленарної сесії делегатам з’їзду було представлено доповіді на тему святості та апостоляту мирян. Зокрема  голова комісії мирян о. Василь Білаш доповів делегатам з’їзду про Апостолят  мирян УГКЦ сьогодні.

Доктор філософських наук УКУ Юрій Підлісний виголосив доповідь «Документи Церкви та покликання вірних до святості сьогодні на основі Апостольського повчання «Радійте й веселіться». 

Про  формацію та апостолят мирян, досвід Католицької Акції говорили у своїх доповідях представник від Світової Управи, секретар Міжнародного Форуму Католицької Акції з дієцезії Alba (Piemonte) Марія Ґрація Тібальді (Maria Grazia Tibaldi), Марко Баджіо (Marco Baggio), парафіяльний Президент Католицької Акції дієцезії Віченца (Vicenza)  та  Луціо Турра (Lucio Turra) – національний Адміністратор дієцезі Віченца (Vicenza) Італійської Католицької Акції. 

Вони поділилися з присутніми багатим досвідом формування  зрілого  мирянського руху, що може реально впливати на освячення життя церковних громад, суспільства і держави в цілому.

Тему «Місії парафії, як спільноти святих у суспільстві згідно з поглядами праведного митрополита Андрея Шептицького» докладно представив д-р Папського університету Зиновій Свереда.

Моделі реалізації покликання до святості у сучасному світі, відповіді на питання: що таке святість для мене, у моєму щоденному житті, які сьогодні є труднощі на дорозі до святості, що я маю (ми маємо) сьогодні зробити в дорозі до святості, щоб досягти мети - усе це було предметом обговорення у пленарних групах. Дискусії, підбиття підсумків першого робочого дня, не зважаючи на втому делегатів від тривалого переїзду (люди зібрались з усіх куточків України, були представники із Одеси, Донеччини та Харківщини), тривали до пізньої ночі. У групі, що працювала над проектом резолюції з’їзду, Сокальсько-Жовківську єпархію представляла Марія Худик, національний секретар спільноти АІС-Україна, з Бродівського деканату.

Другого дня УГКЦ широко відкрила двері для всіх охочих, що намагаються  стати святими уже сьогодні. На форум «Відкриті двері УГКЦ», присвячений світлій  пам’яті  Блаженнішого Любомира Ґузара, окрім делегатів з’їзду, прийшли й кияни. Слова Блаженнішого Любомира: «Бути святим – це сповняти Божу волю в щоденному житті», стали  гаслом  форуму.

Сили глибше пізнати як можна стати святим сьогодні, коли навколо безліч спокус і хибних шляхів, учасникам додала архиєрейська Літургія, за участю Блаженнішого  Святослава, 4-х владик та близько 50 священників. Велич і краса Богослужіння вразили до глибини душі кожного з присутніх, особливо додали наснаги спільноті лицарів Колумба, що в цей день святкували 5-річчя із заснування в Україні. Це найбільша чоловіча спільнота  в УГКЦ, від нашої єпархії  її представляли  Микола Забокрицький та Володимир Булишин, а голову спільноти Богдана Коваліва за заслуги  перед  Церквою та громадою Блаженнійший  Святослав  відзначив подячною грамотою.

Урочисте Богослужіння з нагоди ІІІ з'їзду мирян завершилось спільною молитвою «Боже Великий Єдиний» та благословенням Патріарха. Історичність моменту затвердила спільна  світлина  усіх делегатів з’їзду.

І вже в пообідню пору, після смачної спільної трапези, розпочалась робоча частина  форуму «Відкриті двері УГКЦ».  Після молитви до мирянина - блаженного мученика  Володимира Прийми,  учасники розділились для роботи у шістьох панельних групах: «Формація і апостолят мирян сьогодні»,  «Вихованню – так: родина, школа, неформальна освіта, «Церква і духовний супровід», «Церква і суспільство: соціальна діяльність УГКЦ», «Соціально-відповідальний бізнес», «Сучасні медіа і Церква», «Суспільно-політичні і моральні виклики сьогодення». 

Тож делегати, кожен з власного досвіду, в часі презентацій своїх спільнот намагались донести до присутніх свою історію долучення до святості. Багато цікавого  і потрібного  почерпнули  учасники  Форуму від спікерів  та  мали нагоду почути з перших уст свідчення присутності  живого Бога не з біблійних часів,  а  із сучасності, з життя звичайних, таких як ми, християн-українців, які  беззастережно довірились Богові. 

Шість соціальних платформ – і кожна несла унікальні меседжі. Про соціально відповідальний бізнес говорила Руслана Лижичко, яка цьогоріч стала Послом відновлюваної енергії у світі. Вона зазначила: 

– Я не знаю, що ще можна просувати в житті, якщо не енергію людських сердець і людського духу. Більшої енергії в своєму житті я не відчую ніколи, навіть якщо поставимо сонячні панелі до неба. Моє покликання сьогодні допомагати вам і собі знайти джерело енергії в собі.

Звісно ж, тема українсько-російської війни була присутня у багатьох свідченнях та обговореннях, зокрема про сучасні приклади святості воїна та волонтера  говорив найвідоміший український капелан о. Андрій Зелінський.    Та однією  із найважливіших була молодіжна платформа, де молодіжні спільноти «Українська  молодь – Христові», «Католицьке скаутство Європи», «Школа англомовних християнських аніматорів» представили разом із свідченнями широкий арсенал сучасних методів, засобів і, головне, неймовірний запал для залучення до святості молодого покоління молодих християн українців – майбутнього і Церкви і держави. 

Для досягнення мети, яку ставили перед з’їздом організатори, а це переосмислення покликання і місії мирян у сучасному суспільстві, налагодження середовища комунікації для розвитку апостоляту мирян, активізація та створення нового  професійного  середовища мирян задля спільної праці у Церкві, було зроблено дуже багато. Її продовжать втілювати в життя уже у своїх парафіях ті миряни, хто, безперечно,  протягом цих двох чудових днів мав щастя наповнитися святістю, що  означає, за словами голови Комісії у справах мирян УГКЦ о. Василя Білаша, - бути свідком Ісуса Христа та бути вірним Богові.

Марія МИКИТЮК

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336