Пошук по сайту

Празник св. Юрія у Червонограді святкували у храмі та на гаївках

6 травня 2013 року, в день храмового празника св. Юрія у м. Червонограді урочистості розпочалися з Божественної Літургії, яку очолив єпископ Михаїл Колтун. Продовжилося свято на центральній площі міста, де відбулися загальноміські гаївки, які організувала парафіяльна молодь церкви св. Юрія.

У проповіді владика Михаїл наголосив, що «сьогодні ми робимо празник у Церкві, бо Христос Воскрес. До цього свята ми йшли нелегко: готувалися душею, відновлюючи віру і плекаючи в своєму серці, те що Господь заповів. Ця дорога була важкою, вибоїстою, але наш духовний шлях до Бога увінчався успіхом. Сьогодні ми радіємо душею і цілим своїм єством перейняті Воскресінням. В цьому часі приходить празник св. Юрія, який своєю перемогою свідчить про Воскресіння. Завдяки вірі він є переможцем і допомагає нам в цьому храмі, і в щоденному житті, щоб ми могли стати учасниками тої душевної перемоги, щоби щирим серцем і душею втішатися тим, що Господь нам дав».

Наприкінці Літургії, отець-настоятель Ігнатій Москалюк, ЧСВВ, зазначив, що «сьогодні на парафії є справді велике свято», бо хлопці-вівтарники, які кожного разу рахують скільки осіб йде до Причастя, повідомили про 1224 причасника. «Так що празник у нас є вповні, бо Христос є в наших серцях», підкреслив отець Ігнатій.

Відтак ігумен подякував отцям Василіянам, які прибули на празник, зокрема отцю-протоігумену Павлові з Закарпатської провінції Св. Миколая, отцю-ігумену Павлу з Дрогобича, отцю-ігумену Вінкентію зі Львова та ігуменові з Володимира-Волинського о. Іллі.

Потім святкова громада зібралася на площі перед Народним домом. Зі словом привітань звернувся єпископ Михаїл, який закликав ділитися радістю Христового Воскресіння. «Ми проводимо гаївки, щоб прикрасити цю природу і виразити вдячність Богові за подарований нам світ. Гаївки в нашій культурі об’єднують школи, родини, парафії; тут молодь, діти та дорослі і кожному не бракує місця подивитися, відчути, перейнятися і з усіма радіти. Ми, що прийшли на це свято гаївок виявляємо свою радість до тих традицій, які увійшли в наше життя і в нашу культуру», - зазначив владика.

Щодо поливання водою то владика розповів про давній звичай. «На другий день Великодніх свят, якщо би якась дівчина довго спала, а хлопець застав її на спанню, то має повне право поливати її водою. Якщо би дізналися інші, то можуть теж поливати її, але не хуліганити, не кривдити, як це буває сьогодні», - підсумував єпископ.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336