Пошук по сайту

МАТЕРІ ЄДНАЮТЬСЯ В МОЛИТВІ


14 жовтня у катедральному храмі святих апостолів Петра і Павла у місті Сокалі, на Львівщині, з благословення владики Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько-Жовківського, УГКЦ, відбулися реколекції для спільнот «Матерів в молитві». Для почитання були виставленні мощі святого великомученика Пантелеймона. Незважаючи на негоду, храм був повний людьми. 

 

О 15.30 годині розпочалася реєстрація учасників, де зареєструвалися учасники духовних вправ з церкви архистратига Михаїла м.Сокаль, вірні Жвирки, Забужжя, Стенятина, Скоморохи, Добросина, Полоничів, Спасова, Стояніва, Бишева, Добротвора, Дублян, Львова, Кам’янки-Бузької, Броди, Жовкви, Радехова, Олеська, Белза, Гірника, з трьох церков Червонограда та інші. Також вітали священиків, які прибули з інших парафій. Духовні науки голосили реколектанти – священик, редактор журналу «Жива вервиця» Іван Колодій та священик, редактор газети «Джерело життя» Богдан Морований. В супроводі вівтарної дружини та співу дитячого хору катедральної парафії урочисто внеслися мощі великомученика Пантелеймона. 

 

 

Благословив і розпочав реколекції правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії владика Михаїл Колтун, який звернувся з своїм пастирським словом до учасників. Він підкреслив, що важливе місце у житті кожного має займати молитва, а зокрема у житті матері. Також поставив за приклад молитву матері великомученика Пантелеймона, яка була християнкою, і все своє життя молилася, щоб навернути сина до віри у Христа. І так сталося. Адже молитва – зцілює душі, допомагає людині у розпачі та у скрутному становищі. І приклад цьому діяльність УГКЦ, яка довгий час була у підпіллі, її вірнослужителі переслідувалися, каралися каторгами та знищувалися. Але завдяки ревним ісповідникам віри, їхньої мученицької смерті та чисельних молитвах вірних, ми сьогодні маємо нагоду святкувати 20-ліття виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля. Ці щирі слова запали в душу кожному, хто був присутній у храмі.

Уже багато років Правосвященіший владика Михаїл Колтун духовно опікується рухом «Матерів в молитві» і цього року призначив капеланом цього руху священика сотрудника катедрального собору святих апостолів Петра і Павла – Ярослава Валюха.

 «Я завдячую Богові, що вклав у серце моєї матері велику віру і саме їй я завдячую, що вона виховала мене таким як я є. Тому розумію, обов’язки покладені на мене. Кожна мати виховує майбутнє нашої держави та церкви», – саме з цих слів, які колись висловив владика, і розпочав свій виступ отець Ярослав Валюх, який подякував архиєрею Михаїлу за високу довіру та запевнив, що виконає свій обов’язок з допомогою Божою та вручив йому ікону Пресвятої Родини від «Спільноти матерів» катедрального храму. Далі розпочалася спільна молитва присутніх матерів, а потому відбувся акафіст великомученику Пантелеймону, велика вечірня з литією, молебен до Пресвятої Богородиці, північна, вервиця, чин соборування, акафіст до Пресвятої Богородиці, Ісусова Молитва, акафіст до Ісуса Христа, водосвяття та урочиста Божественна Літургія та помазання єлеєм прикладеним до мощей. Багато людей прибули вночі, щоб прийняти Святу Тайну Єлеопомазання та з великою вірою прикластися до мощей святого Пантелеймона. Піднеслися на дусі й під час проведення Ісусової молитви. У ці хвилини у храмі загорілося сотні вогнів: у руках присутніх горіла лампадка, яка знаменувала, що у душі у кожного є промінчик віри. Адже молилися за дітей, родини, державу, владу, церкву, церковну єрархію, краще майбутнє українського народу та єдність усіх матерів.

 Цікавими були й виголошені реколектантами науки, які мали таку тематику: «Священий великомученик Пантелеймон – цілитель як приклад наслідування в нашому сьогоденні», «Святі мученики в допомозі для несіння нашого земного хреста», «Стихії світу і наша боротьба з гріховними схильностями», «Спільноти матерів в молитві як помічники церкви в дорозі до спасіння», «Пресвята Богородиця – найкраща порадниця в ділі молитви спільнот, родин, громад», «Місце священика у мирянському русі», «Ціль християнського життя та основні спокуси», «Вічність як основний чинник в побудові христянського життя», «Захищаємо свою церкву», «Покликання людини у цьому світі», «Марія – взір для наслідування» та інші.

Реколекції тривали до ранку. І хоч надворі падав дощ, у храмі нікому не було холодно. Про це подбали членкині спільноти «Матерям в молитві» храму Петра і Павла, які організували для усіх учасників у парафіяльному будину за адресою А. Шептицького, 80, смачну перекуску та частування гарячими напоями.
 Усю ніч поряд з дорослими були діти, які прислуговували, молилися, чували та співали духовні пісні. На пам’ять про ці реколекції, кожен з присутніх отримав образки святого великомученика та цілителя Пантелеймона, які вони прикладали до святих мощей та несли додому. Їх подарував молільникам владика Михаїл Колтун.

На закінчення цього дійства о. Ярослав Валюх подякував священичому собору, усім присутнім спільнотам, вірним нашого міста та гостям за участь у реколекції. «Не буду називати кожного по імені, хто спричинився до проведення даного заходу, – сказав він, – тому що Господь знає кожного з Вас по імені з лона матері. І кожному воздасть за його вчинками». Відтак у храмі прозвучало багатоголосе «Многая літа». Та ніхто не спішив розходитись… Матері різнього віку, приклякнувши біля мощей, склавши руки в молитві, просили у великомученика і цілителя Пантелеймона допомоги та зцілення для дітей та онуків…

 Любов ПУЗИЧ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336