Пошук по сайту

Єпархіальні єпископи взяли участь у архиєрейській хіротонії владики Степана Суса

Сьогодні, 12 січня 2020 року, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві,  відбулася архиєрейська хіротонія владики Степана Суса, Епископа Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа.

У Богослужінні взяли участь єпископи Сокальсько-Жовківської єпархії, Правлячий Архиєрей Михаїл (Колтун) та єпископ-помічник Петро (Лоза).

СВІТЛИНИ

Спершу владика Степан тричі публічно склав визнання своєї віри. Після цього відбувся Чин архиєрейської хіротонії, на завершення якого нововисвяченого єпископа одягли в архиєрейські ризи. Тоді Блаженніший Святослав вручив владиці Степану архиєрейський жезл – символ його влади.

Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних наголосив: «Стародавнє коріння Київської Церкви тут, на берегах сивого Дніпра, випускає новий паросток. Нас вбито і розіп’ято не раз, але наше коріння живе. Нашу Церкву, Яка зберігає спадщину Київської Церкви першого тисячоліття у повному видимому сопричасті з наступником Апостола Петра не раз намагалися викоренити, знищити й забути. А ця Церква наче цей паросток з пня Єссея відроджується, і ми це бачимо», – наголосив глава УГКЦ.

Продовжуючи Блаженніший Святослав зазначив: «Минулого року ми згадували тридцяту річницю легалізації повного виходу з підпілля нашої Церкви. Багато з Вас були частиною тої рештки Ізраїля – Української підпільної Церкви, Яку Бог зберіг в умовах жорстоких переслідувань. Через ту маленьку грудку людей, через ту рештку воскресла ціла Церква, яка сьогодні відроджує своє коріння тут у Києві, звідки походить».

Відтак Предстоятель Церкви зауважив: «Сьогодні Господь Бог являє свого Назорея – цілковито посвячену Богові особу. Він нам каже Різдво Христа, відродження Церкви, означає відродження надії нашого народу в Україні й цілому світі».

Звертаючи увагу на сьогоднішню архиєрейську хіротонію Патріарх зазначив: «Ми стали свідками народження – свячення нового єпископа. Владико Степане дивні були дороги, якими вів Вас Господь Бог до  цієї хвилини. Ви як молодий священник, мабуть, бачили, як багато сьогодні людей виїжджає з України, і думали як їх супроводжувати, та де їх шукати. Ви як той, що були настоятелем Гарнізонного Храму Петра і Павла у Львові, можливо більше з усіх нас чули й бачили плач сучасної української Рахилі. Бо ви ховали тих хлопців, які сьогодні щедро засівають українську землю своїми кістками в надії на її свободу і незалежність. Сьогодні Господь Бог покликав Вас бути єпископом Патріаршої Курії у Києві. Бо часом є такі обставини, у яких найважливіше є те, щоб люди побачили, що з нами є Бог», – наголосив Глава Церкви.

На хіротонії був присутній також Апостольський нунцій в Україні Високопреосвященний Архиєпископ  Клаудіо Ґуджеротті. Звертаючись до  нового Єпископа він зауважив: «Єпископ для Церкви є дуже великим даром. Адже єпископ є наступником Апостолів, є гарантією нашої віри, а особливо вірністю нашої сучасної віри в тій вірі, яка була на початку. Складаю найкращі вітання від усієї Вселенської Церкви, Українській Греко-Католицькій Церкві за цей вияв ласки. Преосвященний Владико, дар який ви отримали, такий величний, що цілого життя не вистачить для того, щоб його збагнути», – наголосив Апостольський Нунцій.

Відтак, до всіх присутніх звернувся нововисвячений Владика Степан. У своєму подячному слові єпископ пригадав, як під час марафону він біг поруч українського прикордонника Юрія Козловського та багатьох інших, що бігли на протезах. Він тоді думав над важливістю докладання зусиль у житті. Єпископ зауважив, що для багатьох людей вставання вранці на свої ноги та ранішня гігієна це звичайні прості речі. «Хтось для звичайних нам речей докладає великих зусиль». Далі він запитав: «Що рухає нами вперед? Що дозволяє нам осягати нові горизонти життя? Що допомогло нашим свідкам віри, мученикам УГКЦ XX століття? Віра у Бога та зусилля. Тому не біймося щодня докладати зусиль для того, щоб бути і долати, йти та перемагати», – наголосив єпископ». – зазначив Архиєрей.

Далі владика Степан висловив слова вдячності усім присутнім: «В цей день я дякую Богові, Церкві, дякую папі Франциску, Блаженнішому Святославу, Апостольському Нунцієві в Україні Клаудіо Ґуджероті, співсвятителям та усім владикам синоду єпископів УГКЦ».

Відтак єпископ подякував усім рідним і близьким: «Дякую своїй мамі, яка жодного разу не випустила мене з дому без благословення святою Водою і татові, який завжди тихо поруч! Дякую своїй дорогій бабусі Антоніні, якій уже 94 рік, і вона сьогодні з нами! Дякую усім воїнам та друзям, парафіянам та мешканцям Львова, Чишок, Винник, Бучача. Вдячний усім Вам!».

Відтак із привітальними словами виступили Владики Римо-Католицької Церкви та Православної Церкви України, а зокрема Владика Віталій Скомаровський, секретар Римо-католицької конференції єпископів України, та Владика Олександр (Драбинко), Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Православної Церкви України та Владика Митрофан (Бутинський), єпископ Харківський і Богодухівський.

Прес-служба єпархії  

 За матеріалами Прес-служба Київської Архиєпархії  

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336