Пошук по сайту

Дияконські свячення Володимира Гриба та 60-ліття о. Богдана Горбаля

В неділю 6 жовтня 2019 р. Б. Кир Михаїл очолив Божестенну Літургію у храмі Покрову Пресвятої Богородиці в с. Добротвір, з нагоди 60-ліття о. Богдана Горбаля, декана Кам'янка-Бузького, та його 20-річного служіння у даній парафії. Також в часі Божественної Літургії владика рукоположив піддиякона Володимира Гриба у дияконський сан. 

Диякон Володимир навчався у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа (2006-2014) та в Українському Католицькому Університеті (2007-2013). Протягом 2014-2017 рр. студіював у Римі, де захистив ліцензіат з наук подружжя та сім'ї,  у Папському Богословському Інституті Івана Павла ІІ, і сьогодні є докторантом цього ж закладу. 

СВІТЛИНИ

У проповіді владика наголосив на тому, щоби дбати про те добро, яке Господь нам подарував. Коментуючи притчу про таланти, архиєрей наголосив на тому, що Господь Бог "кожному їх (таланти) подав в міру, щоби людина співпрацювала з Божою ласкою, співпрацювала з тим даром Божим і розвивала його. Щоби в своєму житті досвідчила, що наших старань є мало, але Божої благодаті є достатньо для того, щоб те, що ми робимо, було на славу Божу.

Господь сотворив людину вінцем, творінням усього, і для цієї людини Він сам приходить у цей світ, воплочується і живе з нами, навчає правди, навчає миру, навчає любові та віри, ми це все маємо. Але нам те все треба ще розвивати...

Ми маємо через цей видимий світ приходити до невидимого Бога і признати в своєму житті Господа нашого Ісусу Христа, Який прийшов нас навчити ту добру новину. Розказує нам в такий простий, звичайний спосіб, що Бог нам дав талант, а ми не знаємо що з ним зробити. Бог нас благословив на батька, на матір, а як ми свої батьківські таланти розвиваємо?.."

Говорячи про прагнення миру в нашій державі, владика наголосив, що "мир - це коли є любов між нами, коли ми даруємо ближньому любов. Це є наша ланка - християнський талант, з яким ми не можемо відвернутися від ближнього, тому, що завжди повинні його дарувати, так як сьогоднішнє Євангеліє каже: дай свій талант, приумнож його і будеш мати більше. Це така таємниця, але це є добра новина для нас, щоб ми повірили в те, з чим наш розум розбігається, так, як Пресвята Богородиця, коли ангел благовістив їй, що вона стане матірю Божого Сина. Вона зніяковіла, бо не знала, як це станеться. Вона в чистоті, в невинності присвятила себе служінню Богу, і тому каже: "нехай мені буде по твоєму слову". Ось так ми маємо довіритися Богові, робити добро, молитися, вірити, а Господь знає кому, коли, скільки і як відкрити щедрість своєї ласки, щоби ми могли радіти...

Сьогоднішня Євангелія нас усіх заохочує, щоб ми довірилися Богові. Так, як Бог довіряє нам свій талант, так і ми довірмо Йому своє життя, і коли старатимемось, то Бог нам дасть, без сумніву. Так як, в часі підпілля, не можливо було мати якусь візію, що Церква буде свобідна, вільна, коли буде Україна. То було неможливо собі намалювати, як це станеться, і тоді, коли молоді хлопці того часу, 70-х років, я прийшов тоді, покликаний був, (отримав покликання до монастиря), то неможливо було думати про те, як Боже Євангеліє буде відкриватися нам в житті, але сталося і ми сьогодні є очевидцями великої справи. 

Митрополит Андрей попри те, що Церква наша була зруйнована вщент та заборонена, бачив її майбутнє. "Церква розвинеться до небувалої краси". Це нас з вами чекає, тут не тільки йдеться про Церкву, про будівництво, тут йдеться про Церкву нашого життя з Вами. Наша візія, розвинути себе до небувалої краси, повірмо в це..." 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336