Пошук по сайту

У Ражневі освятили новий храм

21-09-2019 р. Б. у свято Різдва Пресвятої Богородиці в с. Ражнів, владика Петро освятив новозбудований храм, наріжний камінь якого був освячений ще 1992 р. Б., а саме будівництво розпочалось 1996 року і з перервами тривало аж до цього часу. Богослужіння відбувались у старому дерев'яному храмі Різдва Пресвятої Богородиці.

З 2007 р. парафією опікується о. Михайло Вітт.

 СВІТЛИНИ

У своїй проповіді владика в особливий спосіб наголосив на особі Пресвятої Богородиці та на смиренній вірі її батьків Йоакима і Анни.

"Пресвята Богородиця є та, через яку сам Господь Ісус Христос захотів прийти до людини, захотів прийти на цей світ. Почитаючи самого Господа Ісуса, ми не можемо збоку лишити Його Матір, як ми сьогодні чули в Євангелії про жінку з поміж народу, яка говорить: "блаженне лоно що тебе носило і груди, що Тебе кормили", тим самим вказуючи на Пресвяту Богородицю, яка свого часу сказала Богові так, і через Неї Христос прийшов на землю, прийшов до мене, прийшов до мого життя.

В сьогоднішнє свято - народження Пресвятої Богородиці, народжується ще один храм на нашій землі. Ми сьогодні святкуємо день народження Пресвятої Богородиці але й одночасно святкуємо день народження цього новозбудованого храму...

Те, що ми збудували цей храм з тих целгин, має нам свідчити, що кожен з нас, кожен хто живе в цьому світі і приходить на Літургію, є тією цеглиною з якої будується ця велика будівля Вселенської Церкви, до якої кожен з нас належить. Цей храм Господній, ця церква є видимим знаком невидимої Божої ласки, тому що саме на цьому місці відбувається ця таїнственна зустріч мене, як людини, і Бога, Який приходить на цей світ, щоб мене освятити і перемінити". (Зі слова преосвященного вл. Петра). 

 

Історична довідка із книги "Сокальсько-Жовківська єпархія УГКЦ, життя і служіння" 2010 р. Б.

 "У  1947 році був заарештований греко-католицький священик Василь Лесюк. Після його арешту в церкві служили православні священики. У 1980 році церкву закрили.
У квітні 1989 року у церкві знову почали служити  православні священики. Під проводом о. Царика, декана з Бродів та настоятеля церкви о. Богдана Тишкуна церква перейшла до УГКЦ, вся громада вернулась в лоно церкви наших батьків.
У 1999 році відбулось святкування 900-річчя першої згадки про село у літописах. На даний час ведеться будова нового храму.
У селі Руда-Брідська до 1940 р. була римо-католицька громада. Вірні УГКЦ відвідували храм у с. Ражнів. У середині 1980-х років була збудована невелика будівля, щоб сховатись від дощу, коли відправляли похорон. На початку 90-х років ця будівля була переобладнана під каплицю, в якій служили  священики з храму Різдва Пресвятої Богородиці  с. Ражнів.
За період з 1900 року на парафії душпастирювали:  о. Данило Роздольський, о. Лев Силінський, о. Антон Цегельський, о. Іван Мійко, о. Іван Носальський, о. Степан Клепарчук, о. Мар’ян Плешкевич, о. Іван Татаринський, о. Роман Смулка, о. Зеновій Яремко, о. Олег Тишкун , о. Іван Пігура, о.  Руслан Жигіль, о. Руслан Крищук, о. Павло Юрчак. З 2007 – о. Михайло Вітт."

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336