Пошук по сайту

Храмовий празник у старовинному храмі Зіслання Святого Духа в с. Потелич

17 червня 2019 р. Б. Парафія Зіслання Святого Духа в с. Потелич УГКЦ, Рава-Руського деканату, якою опікується о. Михайло Захарко, святкувала храмовий празник. Божественну Літургію у старовинному храмі, у якому донедавна проводились реставраційні роботи, очолив Владика Петро (Лоза) - Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії. 

СВІТЛИНИ

У проповіді архиєрей пригадав, що свято П'ятидесятниці є днем народження Церкви Христової, "бо з приходом Духа Святого, коли апостоли отримали вогненні язики, вони запалилися тою ревністю проповіді, а те все, що вони чули, слухаючи науку Ісуса, Дух Святий їм пригадував, їх заохочував і давав їм сміливості йти в цілий світ, щоб проповідувати Добру Новину. Новину, яка говорить до кожної людини, що Бог звертається і каже до неї: я тебе дуже люблю, ти для мене є дуже важливий-важлива.

Коли зійшов Дух Святий, і Петро вийшов на площу та почав проповідувати, то його чули і розуміли всі люди, які там були.

Благодать, яку апостоли отримали при Зіслання Святого Духа, передається з покоління в покоління, і до сьогодні, кожен з нас отримує ту саму благодать, яку отримували апостоли". 

Владика зауважив, що «через хрещення ми стали дітьми Божими та отримали вхід до Царства Небесного. Через хрещення нам був прощений первородний гріх...», однак через нашу неміч ми знову впадаємо у гріх, «але, маємо тайну сповіді, яка нас знову повертає до того хрещення і відновляє нас, щоби ми могли приймати Христа у Святому Причасті. Через це нам знову відкриваються двері Царства Небесного і ми можемо бути з’єднані з Христом».

Сьогоднішнє свято П’ятидесятниці, Зіслання Святого Духа, говорить нам ще про одну важливу річ - те, що ми святкуємо день народження Церкви. Це стосується кожного з нас, бо ми не тільки є охрещені, але є також миропомазані. Ми отримали Тайну Миропомазання, яка робить з нас сучасних апостолів, тих учнів Христових, які ставши християнами, маємо за обов’язок жити вірою нашого Господа Ісуса і ділитися цією вірою з іншими людьми - свідчити їм про нашу особисту зустріч з Христом.

Людина, яка дивиться на наше життя, на наші вчинки, має сказати: ось це є християнин. Це є людина, яка в своєму житті уникає усякого зла і старається про те, щоби примножувати добро - для своєї родини, для свого села, для свого народу, приносити добро для того світу, в якому ми з вами живемо, - це є наше покликання, це є наше завдання, як навчає нас катехизм, говорячи, що таке є християнська праведність - це уникання всякого зла і творення добра".

Ми є охрещені в ім‘я Пресвятої Тройці, в ім‘я Отця і Сина і Святого Духа, і це показує нам зв’язок Любові, який є між Отцем, Сином і Святим Духом, і Господь цим зв’язком Любові хоче поділитися з кожним з нас. І так, як Бог Отець полюбив свого Сина, так Ісус хоче, щоби та любов була в нас, була в наших серцях, в нашому житті.

Великою і незбагненною є таємниця, що Бог хоче бути в серці людини. Святе Письмо говорить нам, що ми є сотворені на образ Божий, тобто, що людина не є чужою для Господа Бога бо є подібною до Нього в своїй безсмертності. Людина сотворена, має початок, але немає кінця, має безсмертну душу.

Господь нас створив, дав нам свій образ і кличе до досконалості, щоби ми мали повноту Божої Любові. Щоб ми один одного любили, поважали, щоби не було між нами якогось розбрату, сварки, війни, яка зараз відбувається в нашій державі. Бог не хоче, щоби людина вбивала іншу особу, щоби людина мала ненависть до іншої людини... 

Господь прийшов на цю землю щоби спасти мене. Він шукає за мною, щоб обдарувати мене своїм щастям, постійно дарує мені свою любов і прощення. Так і я часто маю першим йти і шукати миру з тим, хто завинив переді мною, бо так робить Господь.

Також, коментуючи слова Святого Євангелія, якими Христос запевняє, що є між тими, котрі збираються в ім'я Його, владика наголосив на важливості спільної молитви не лише у храмі, але й вдома.

"Ставаймо разом на молитву, і в наших домівках, в наших сім’ях молімося разом, батьки з дітьми, щоб наші діти від малого вже зростали в цій молитві.

Пам’ятаймо, що ми не самі, що Господь є з нами, що ми через Хрещення і Миропомазання сталися учнями і апостолами Христовими, кожен на своєму місці. Не легковажмо цим покликанням, не забуваймо того, що ми одержали Духа Святого в часі Тайни Миропомазання, тому проповідуймо про те щастя, яке Бог хоче дати людині. Кожен з нас, кожен на своєму місці, хай ділиться з іншими пережиттям особистої зустрічі з Господом Богом..."

 Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336