Пошук по сайту

Священики зі Жовківщини відвідали Святу землю

Нещодавно відбулося паломництво священиків Дублянського, Жовківського і Рава-Руського деканатів до Святих місць, де жив Господь наш Ісус Христос. В Єрусалимі та Вифлеємі, на річці Йордан та біля Генезарецького озера, на горі Тавор та на місці Голгофи священики ступали слідами Христа молитовно згадуючи свої парафії та сім’ї. Очолював прощу протосинкел єпархії о. мітрат Володимир Коткевич.

Паломництво розпочалося із м. Хайфи. У храмі «Стелла Марія» відбулося соборове богослужіння. Духовенство подякувало Господу за дар покликання і ласку Божого Провидіння про можливість Євхаристійно з’єднатися з Христом на горі Кармель (Божий виноградник), де колись відбулося велике протистояння фальшивих Ваалових пророків із Божим посланцем, борцем за чистоту віри – пророком Іллєю. Були в печері, де пророк переховувався під час гонінь. В храмі над печерою приклонили свої голови перед скульптурою Матері Божої Кармелітської, звідки походить вшанування Парамана в усьому світі.

У Назареті відвідали храм Благовіщення, дім Матері Божої, майстерню старця Йосифа, а також споглянули на Богородичні ікони, які подарувала кожна нація для цього храму. Україну представляє ікона Матері Божої із Зарваниці.

В Кані Галилейській паломники побачили, які насправді були посудини в яких Христос перетворив воду на вино. А скільки радості і духовного піднесення відчули прочани піднімаючись серпантином на гору Тавор, де Христос переобразився. На цьому місці всі відчували близькість до Бога і споглядали на маленькі будівлі, які були в підніжжю гори.

Випливши на човні до середини Генезарецького озера прочани немовби перенеслися у часі і стали подібні до рибалок-апостолів, яким Христос сказав: «Від нині будете ловцями душ людських».

Гора «Блаженств» віддзвонювала у серцях заповіді промовлені Христом… Недалеко від цього місце помноження хлібів. Відвідали Капернаум, де Христос зцілив тещу ап. Петра.

Кожен приклонив свої коліна перед каменем на якому Спаситель утвердив апостола Петра в служінні.

Йордан сколихнув наше людське єство прохолодою, температура води була +13°. Усі з дитячим довір’ям, призиваючи ім’я Пресвятої Тройці, увійшли у водну стихію відновлюючи «хресні обіти». Зайорданська пустеля вразила відсутністю будь-якого життя… Але саме тут відбулося навернення Марії Єгипетської.

Єрусалим явив паломникам місця зустрічі Матері Божої та Єлизавети, захоронку Івана Хрестителя та місце де він пив воду. На місці, де Христос заплакав над Єрусалимом знаходиться церква у вигляді сльози. Відвідавши храм народів кожен приклонив коліна біля каменя «Моління о чаші». В Гетсиманському саді побачили старі, покручені оливкові дерева, ймовірно ровесниці тих подій. Ніхто не залишився байдужим на місці «зради Юди». В домі Каяфи зійшовши в підземелля, де Христос перебував в часі між допитами, паломники в щирій, гарячій молитві співтерпіли з Христом доторкаючись до стін. Церква «когутячого крику» відкрила весь драматизм ситуації і постать ап. Петра.

Рано-вранці група прочан пройшла всіма стаціями Хресної дороги Спасителя. Були на Голгофі, де розп’яли Христа. У храмі Воскресіння прочани приклалися до гробу Господнього, де щорічно сходить благодатний вогонь.

На завершення прочани побували на полі пастушків, де з’явився ангел і з колядою ввійшли в храм Різдва Спасителя. Молитва та спів нашої групи здіймалися над всіма святими місцями. Прочани виявляли свою українську сутність, яка на довго запам’ятається для паломників інших національностей.

Подав о. Богдан Мурований, учасник прощі

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336