Пошук по сайту

Урочистою академією розпочато ювілейний рік о. Маркіяна Шашкевича

3 – 4 березня у м. Броди Педагогічний коледж імені Маркіяна Шашкевича провів урочисту академію приурочену 200-річчю з дня народження о. Маркіяна. Святкове вшанування постаті Маркіяна Шашкевича – священика, просвітителя, захисника народної мови та культури в XIX ст., – зібрало велику кількість інтелігенції, науковців, представників державної влади та місцевого духовенства.

Маркіян Шашкевич – це наш греко-католицький священик, який душпастирював на теренах сучасної Сокальсько-Жовківської єпархії в с. Гумниська, в с. Нестаничі та в с. Новосілки.

Чим зараз є актуальний о. Маркіян? Святкова академія наголосила, що о. Маркіян Шашкевич вчить нас берегти і шанувати свою мову, розвивати власну культуру та позбуваючись гріховної зависті об’єднуватись заради майбутнього України:
Разом, разом, хто сил має,
Гоніть з Русі (України) мраки тьмаві;
Зависть най нас не спиняє,—
Разом к світлу, други жваві!
(М. Шашкевич)

У вітальному слові Владика Михаїл Колтун, Правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, сказав: «Щиро дякую за урочисту популяризацію нашого подвижника, як і церкви так і священства. Який відкрив власну душу для свого народу. Це не спроста. Це є покликання, яке вимагає великої жертви і посвяти… Ми можемо брати з нього приклад, щоб бути переконаними в своєму житті, в своїх виборах, талантах, в своєму призначенні, як людина, християнин, вчитель, священик…
Господь покликав його для нас, щоб ми не спали, щоб ми не легковажили своєї мовою, своєю культурою. Щоб ми не втрачали намарно часу і духа Божого, яким ми покликанні до життя, щоб своє життя наповнювати духовними, моральними і патріотичними цінностями».

Окрім вітальних промов та виступів науковців, академія проходила в атмосфері святкування та пригадування, ким був і що зробив о. Маркіян Шашкевич. Театралізоване дійство «Вода для спраглих» у виконанні викладачів та студентів педколеджу, представило усе його подвижницьке життя: від драматичного кохання до виступу в честь цісаря народною мовою, яка в той час була понівеченою. Самою ж «водою для спраглих» було представлено постать о. Маркіяна, який став будителем українського духу в першій половині XIX століття. Ця вистава була надзвичайно цікавою, адже коротко і по-мистецьки красиво було показано основні моменти життя о. Маркіяна Шашкевича.

Від нашої Церкви в урочистостях взяли участь: Владика Михаїл, о. декан Микола Мазурчук, о. Роман Біль, о. Ярослав Царик, о. Іван Вихор, о. Богдан Вихор та о. Андрій Семенюк.

Прес-служба Єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336