Пошук по сайту

В Полоничах освятили новий храм

В неділю, 18 листопада 2018 р. Б., в с. Полоничі Буського району, Кир Михаїл Колтун, правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, у співслужінні багатьох священиків, здійснив чин освячення новозбудованого храму св. Архистратига Михаїла, який під проводом о. Володимира Залуцького, декана Буського, та основного мецената, Дячишина Василя Ярославовича, що є уродженцем цього села, будувався 15 років. Ця велика подія зібрала на богослужіння не лише односельчан, але й гостей з навколишніх сіл, і напевно по особливому переживалась владикою Михаїлом, оскільки він є вихідцем з цього села (Полоничі), а 15 років тому освячував наріжний камінь під будівництво цієї церкви. 

Після чину освячення храму розпочалась архиєрейська Божественна Літургія, що супроводжувалась хоровим співом студентів Івано-Франківської духовної семінарії.

 "Я довго перебирав слова, якими сьогодні хотів би виразити цю добру новину, яка здійснюється у нашому храмі, бо нашою волею та стараннями наших рук ми намагалися збудувати цей храм, не тільки для нас, але для всіх, котрі будуть тут жити, і матимуть нагоду читати, пам'ятати й молитися за цей люд, який спромігся ввійти у Божу новину, добру новину. 

Сьогоднішнє Євангеліє говорить, хто є нашим ближнім. Ним є кожний, хто є поруч з тобою, кожний, кого ми пам'ятаємо, і що ми для того ближнього зробили? Ми спорудили храм, кожний будував храм, нехай частку, але будував цілий храм. З тої маленької частки від кожного, ми збудували цілий храм Божої слави, храм святого Архистратига Михаїла, ознаменування його великого чуда на небі: "хто яко Бог" хто більший як Бог? Хто може бути таким як Бог? Ми спорудили цей храм, щоби Йому, Єдиному Богові воздавати цю славу. Ми це для ближнього зробили, ми для Бога це зробили, бо "те що ви ближньому зробили, це ви мені зробили", каже Господь. Він стоїть за особою ближнього...

Сьогодні на кожного з нас зійшло благословіння, Божа сила, Його благодать, Божа Любов. З любов'ю Господь дивиться на нас усіх, бо ми прийшли до цього храму, який наповнений Його благословенням, Його доброю новиною, яка прямує до нас, до кожного, і ця добра новина має можливість розвиватися в нашому житті, щоб не тільки через спорудження храму ми втішалися, але також через те, що Господь діятиме в нашому житті...

Владика поділився власними спогадами з дитинства:

З малих літ, це є мій світ, з народження це є мій світ, який ми зараз творимо, і так для кожного хто тут народився, це є його світ і ми в цьому світі розділяємо сьогодні радість нового храму, церкви, і своїми молитвами вписуємо кожного, хто сьогодні прийшов під це благословення, і я разом з Вами. Бог покликав мене і подарував мені велике свідчення долі, коли я був ще малий, то дуже добре пригадую собі, як наш отець Прихідько казав: "збирайте цеглу, на церкву", в тому часі, 50-60 роки. "Збирайте цеглу на церкву". Смішно, дивно, незрозуміло, казали що священик щось собі видумує, як тоді можна було будувати церкву? Але дивіться, пройшли роки і хтось з поміж тих, кому він говорив, навіть і з сусідніх сіл, приносили цеглу... Ми це слово почули, може ще й не вірили тоді, але сьогодні це творче слово втілилося. Ми збудували храм..." (Зі слова преосвященного владики Михаїла)

СВІТЛИНИ

о. Володими Коткевич, з нагоди освячення храму святого Архистратига Михаїла, зачитав грамоту правлячого Архиєрея, настоятелю о. декану Володимиру Залуцькому, під проводом якого велось будівництво. 

о. декан Володимир привітав усіх та висловив щирі слова подяки Господу Богу та усім жертводавцям, які спричинилися до побудови та прикраси Божого Храму, а також привітав владику Михаїла з прийдешніми іменинами та з 25-річчям єпископської хіротонії (19 вересня 1993), привітав також його рідного брата о. Зеновія Колтуна. 

Архиєрею та жертводавцям було вручено пам'ятні відзнаки із зображенням новоосвяченого храму, за вагомий вклад у відбудову парафії. 

Також, від імені всіх парафіян с. Полоничі, владику Михаїла та настоятеля храму привітала парафіяльна молодь. 

Слово привітання преосвященному архиєрею висловив також голова ЛОДА п. Олег Синютка: "Я би хотів щоби ми всі найперше подякували нашому владиці, тому що він не просто владика Сокальсько-Жовківський, а він є наставник всіх наших українських військових, капеланом нашої Церкви... І коли ми кажемо про те, що ми гордимося нашими військовими, армією, яка боронить нашу землю, то сто відсотків тут є Владико велика-велика Ваша заслуга та велика Ваша молитва...

Я би хотів, щоб так само, як будувалася ця церква, так само, щоб кожен з нас подумав про те, як він будує нашу державу. Кожен звичайно живе своїм життям, деколи не простим, з клопотами, з проблемами, але коли ми всі зберемося разом, гуртом, то ніщо нам не страшне,  ми обов’язково збудуємо нашу українську державу, ту державу в якій добре буде жити людям...».

Пропонуємо ознайомитися з інформацією Буського медіа-порталу, де вкінці статті зможете ознайомитися із переліком жертводавців, та тих, котрі долучилися до окраси новозбудованого храму. Щоб переглянути статтю натисніть тут.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336