Пошук по сайту

Владика Петро (Лоза) взяв участь у міжнародній науковій конференції з нагоди 100-ліття від дня народження о. Атанасія Великого

9 листопада 2018 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «У невтомних пошуках правди…», присвячена 100-літтю від дня народження о. д-ра Атанасія Великого, ЧСВВ. Організували наукове зібрання історичний факультет Львівського університету та Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського. Упродовж першого дня конференції учасники обговорювали багатоаспектну діяльність о. Атанасія Великого та його внесок у розвиток історичної науки та церковного життя.

Атанасій Григорій Великий – відомий український церковний діяч та науковець, знаний як історик Церкви, археограф, отець ІІ Ватиканського Собору та Протоархимандрит Василіянського Чину.

Конференція розпочалася з вітальних слів від організаторів та представників духовенства. Митрополит Львівський владика Ігор Возьняк звернувся до присутніх, акцентувавши на великому значенні наукової спадщини отця Атанасія в українському церковному житті. Єпископ-помічник Жовківсько-Сокальської єпархії о. Петро Лоза висловив переконання, що Церква матиме ще чимало наукових здобутків у майбутньому, в тому числі завдяки праці отця Атанасія.  Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя отець Йоан Школик наголосив, що відзначення 100-літнього ювілею від дня народження о. Атанасія Великого – важлива подія у сучасному релігійному та науковому просторі, адже отець Атанасій – «був великою людиною, яка досі є рушійною силою для духовенства. Він багато зробив для розвитку цілої Церкви та Василіянського Чину».

З привітальним словом виступив також проректор з наукової роботи Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Роман Гладишевський. Він підкреслив різноплановість діяльності о. Атанасія Великого та його неоціненний вплив на суспільне та церковне життя українського народу. Принагідно проректор звернувся до учасників конференції: «Бажаю, щоб цінності і пріоритети о. Атанасія служили для кожного з нас орієнтиром у житті, а конференція стала джерелом нових ініціатив».

У рамках наукового зібрання було виголошено доповіді, що стосувалися постаті о. Атанасія Великого, його внеску у діяльність римської археографічної школи отців Василіян, участі у ІІ Ватиканському соборі тощо. Зокрема, о. Єронім Грім детально окреслив життєвий шлях о. Атанасія Великого. Доктор Ріккардо Буріґана, гість із Венеції, розповів про малодосліджені питання діяльності ІІ Ватиканського собору та участі в ньому о. Атанасія, а доктор Ігор Скочиляс – про діяльність отця у межах досліджень римської археографічної школи отців Василіян. Єпископ Діонисій Ляхович висвітлив проблему інтерпретації виховничо-духовного виміру писань отця Атанасія. Інші виступи, заплановані під час наукового зібрання, стосуватимуться діяльності о. Атанасія Великого як головного настоятеля Василіянського Чину Святого Йосафата, значення його постаті для Згромадження Сестер Служебниць НДМ, а також інтерпретації ІІ Ватиканського собору в контексті пособорового життя Василіянського Чину.

Конференція продовжить свою роботу в смт. Брюховичі. Окрім виступів та дискусій, програмою також передбачено відвідання храму Пресвятого Серця Христового у м. Жовква, у якому відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія. На завершення заплановано урочисту академію у Народному домі міста Жовква.

lnu.edu.ua

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336