Пошук по сайту

Святкування 120-ї річниці заснування першого новіціату монахів Студійського уставу у с. Волсвин

В день празника Всемірного Воздвиження чесного животворящого Хреста Господнього у с. Волсвин відбулася історична подія: освячення пам’ятного знаку хреста, який виростає зі скали. Він є символом того, що Бог хотів, щоб ці монахи протривали і до сьогодні. 

22 вересня 1898 р., 120 років тому отець Андрій Шептицький, який перебував у монастирі Отців Василян у Кристонополі у ранзі професора у с. Волсвин на фільварку Отців Василян заклав перший новіціат монахів, які називали себе Товариством Христовим. Але опісля дав їм назву монахи Студити, нав’язуючи таким чином спосіб монашого життя, які жили над Босфором в Константинополі. У 1901 році митрополит Андрей Шептицький перевів монахів до Львова у с. Скнилів (Історична довідка о. Юстин Бойко).  

Територія Сокальсько-Жовківської єпархії має особливе Боже благословення, оскільки з її терен беруть початки не лише монахи Студійського уставу, хресними батьками яких є Отці Василяни, але й сестри Йосафітки, сестри Служебниці, зауважив о. Юстин Бойко, Синкел монашества Львівської Архиєпархії. 

Отець Юстин виразив подяку владикам Кир Петру та Кир Михаїлу за величезне сприяння  отцю пароху Василію та меценатам і тим, які спричинилися до того, що ця подія сьогодні тут має місце. 

СВІТЛИНИ

У своєму слові владика Петро наголосив, що ми можемо твердо стояти на скалі. «Посвячуючи цей хрест та пам’ятну подію заснування монашої спільноти Отців Студитів ми поручаємо їхню спільноту сьогодні в Божі руки і молимося за добрі та святі покликання для їхньої спільноти. Коли дивимось на хрест бачимо Боже благословення і, освячуючи хрест, ми просимо в Бога благословення для нашої Церкви, для нашої єпархії і для того, щоб покликання до монашого та священичого стану помножувалися в нашому народі. Хай це посвячення буде молитвою, яка виходить з нашого серця, щоб Господь посилав добрі та святі покликання до монашого і священичого служіння». 

Владика подякував за молитву усім присутнім та тим, хто долучився до святкування. А також підкреслив, що «Ми маємо багато нагод для того, щоб дякувати Богові за ті ласки, які Він для нас зсилає. Хай наша молитва та освячення пам’ятного хреста буде тим благословенням для усіх нас, а особливо для Отців Студитів». 

На завершення отець Василь, парох храму, склав подякую владиці Петру за те, що освятив пам’ятний знак і за можливість молитися разом. Також подякував отцю Юстину Бойку, який «найбільше приклав тих зусиль та праці», досліджуючи історії Отців Студитів. Настоятель висловив вдячність усьому собору отців та усім присутнім.

Також було вручено пам’ятні грамоти з рук о. Юстина Бойка владиці Петру, отцю Іллі, ігумену Унівської Лаври, отцю пароху Василю та Волсвинській сільській раді. 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336