Пошук по сайту

Відзначення 240-літнього ювілею храму Собору Пресвятої Богородиці у с. Батятичі

26 серпня 2018 р. Б., у парафії Собору Пресвятої Богородиці в с. Батятичі відзначали 240-ліття храму. Божественну Літургію, у співслужінні священиків, очолив Владика Михаїл (Колтун).

Архиєрей у своєму пастирському слові намагався донести глибину Притчі про виноградник. Цим виноградником, за словами владики, є Церква, в Якій ми живемо, розвиваємося та постійно досвідчуємо доброту, щедрість, любов  Божу. Досвідчувати лик Божий та уподібнюватись до Нього ми повинні нашими стараннями. Кир Михаїл закликав сприймати по Божому один одного у Церкві, як таких, яких Господь Бог покликав до цього виноградника.

Сьогодні відзначаємо ювілейну дату, 240 років цього храму —  цей храм ми успадкували крізь призму лихоліть, але церква витримала і ми сьогодні маємо живу Церкву, бо в Ній є життя, життя від Бога. Бо Христос є живий і дає життя для виноградника і для нас в ньому. Господь прийняв нас, щоб ми ісповідували Його доброту, справедливість, любов, щоб мали чим жити і для кого жити. «Ми з Ним поєднуємо і розділюємо життя наше — благодаримо Його, поклоняємось Йому». 

СВІТЛИНИ

Владика закликав, щоб ми були справедливі: не побили, не скривдили своїми думками ближнього свого. Не послаблюймо нашу християнську позицію з причини нашого гріхопадіння: Господь нас лікує від гріха. Господь дає нам можливість святе життя провадити на Божій землі, освячуймо, святкуймо дане нам від Бога життя. «Обробляймо наше життя, як ту ниву, зволожуймо наше духовне життя постійною молитвою, добрими ділами та послухом до Бога — це є наше покликання до життя», закликав правлячий архиєрей. 

Господь приходить до нас у часі важких випробувань і від нас вимагається велике довір’я до Божого запевнення, бо Господь є дорога, правда і життя наше. В цей сьогоднішній ювілей храму признаємося до Церкви, до Бога, один до одного, що ми є та Божа нива… Наприкінці проповіді владика наголосив, що «любов, пошана, повага, захист, допомога — це є християнська позиція, яка дозволяє увійти нам у життя». 

Наприкінці Божественної Літургії владика відзначив, що ювілей храму дозволяє нам з’єднатися з нашими предками, які дбали про святиню 240 років, а це означає, що Церква є живою. Закликав не знецінювати себе, бо Господь за нас заплатив і Він є ціною нашого життя. Архиєрей побажав, щоб наша радість постійно збільшувалась та щоб ми ділилися нею з ближніми своїми. «Нехай Господь щасливить вас усіх щоденними ласками в житті, дарує вам здоров’я, благополуччя».

Адміністратор храму Собору Пресвятої Богородиці о. Ярослав Партика подякував преосвященному владиці Михаїлу за пастирський візит і за те, що розділив цю радість і благословив усіх присутніх. Також отець Ярослав подякував присутнім отцям, гостям, меценатам та парафіянам, які взяли участь у святкуванні 240-літнього ювілею храму Собору Пресвятої Богородиці.  

Опісля Божественної Літургії відбувся Чин Панахиди та Чин освячення оновленої символічної могили борцям за волю України. 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336