Пошук по сайту

У БРОДАХ ПЕРЕБУВАЛА ЧУДОТВОРНА ІКОНА ЗАРВАНИЦЬКОЇ МАТЕРІ БОЖОЇ

Нещодавно у Бродах, у храмі Воздвиження Чесного Животворящого Хреста перебувала Чудотворна ікона Зарваницької Матері Божої. Це одна із найбільш шанованих і знаних  ікон в Україні.

Ця святиня стала  символом віри та незламності українського духу. Зарваницька ікона вистояла в часи радянської атеїстичної влади, коли її хотіли знищити, а до чудодійного джерела забороняли йти людям. Але вірні  переховували її по горищах,  а до цілющої води йшли таємними стежками.

25 січня 1996 року  старовинне місто Броди вперше зустрічало Подільську святиню.   В  той  морозний похмурий день наче сонце сяяло над Бродами, коли образ Пречистої несли вулицями міста. Потім священики і вірні спільний молебен до Богородиці перед чудотворною іконою. Ікона тоді переходила від храму до храму у Бродах. 

І ось через 24 роки Чудотворна ікона  Зарваницької Божої Матері знову завітала у Броди. На в’їзді у місто зустрічала святиню молодь на велосипедах . Юнаки і дівчата, а також поліція, супроводжували  Богородицю до храму Воздвиження Чесного Животворящого Хреста. Процесійно урочисто зустріли чудотворну ікону Зарваницької Матері Божої духовенство та  парафіяни, прославляючи  Богородицю  піснями. Хранитель ікони та синкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії , митрофорний протоієрей Петро Репела розповів про історію цієї Зарваницької святині, закликав довіритися Пресвятій Богородиці, як колись довірився нашій Небесній Заступниці князь Ярослав Мудрий і віддав український народ під її опіку і побажав щасливо відбути духовну віднову. 

Далі молебен до Богородиці відслужили бродівський декан Юрій Біль,  священики Андрій Семенюк, Тарас Дзьоба, Петро Репела.

Коронація ікони Зарваницької Божої матері відбулася ще 150 років тому коронами, благословенними Папою Пієм ІХ. Оригінал Зарваницької ікони Матері Божої постійно перебуває у парохіяльній церкві в Зарваниці. 

Ікона Зарваницької матері Божої, яка прибула у Броди,  особлива тим, що символізує молитву за мир в Україні.  Цю копію у 1922 році написав митець Петро Холодний, коли реставрував  оригінал ікони.  За радянської влади, у часи підпілля УГКЦ, її таємно зберігали у приватному помешканні с. Зарваниця і вона також прославилася чудами. Її почали передавати церквами різних регіонів України ще до початку війни в Україні. 15 жовтня 2017 року у Ватикані Святійший Отець Франциск, Папа Римський, вдруге благословив корони для чудотворної ікони Матері Божої Зарваницької, що стало актом чергового визнання та підтвердженням чудодійної сили. Під час урочистої Літургії на площі святого Петра у Римі перед іконою молився Понтифік. Після коронації  вона була  перевезена до собору Святої Софії у Римі, а згодом –  подорожувала по українських громадах Італії, Австрії та Угорщини.

У січні цього року ікону Матері Божої Зарваницької  доставили в Україну. І вона, оновлена, осяяна Божественною короною, як і раніше, зустрічає паломників,  хто приходить на поклін до неї  і просить заступництва.

У час перебування святині у Бродах у храмі, щоденно відправлялися Святі Літургії  у різних намірах  за мир в Україні, сім’ї та родини, молодь, воїнів,   хворих, немічних, на всяке прошення, молитви –  вервиці, акафісти до Богородиці, дев’ятниця. Священики Ярослав Царик, Андрій Семенюк, Тарас Дзьоба, Петро Репела з Тернопільсько-Зборівської Єпархії  проголошували  духовні науки, мирували та уділяли Святі Тайни – Покаяння, Євхаристії та Єлеопомазання.

Щоденно мешканці Бродів і  навколишніх сіл, залишаючи  свої щоденні справи та клопоти,  приходили до чудотворної ікони, щоб прославляти,  дякувати та просити заступництва Діви Марії.

Особливими були зустрічі з християнськими родинами. З кожною родиною окремо священики проводили духовні бесіди, спільно молилися перед чудотворною іконою і благали заступництва Небесної Матері, а потім, у день Вознесіння Господнього, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) поблагословив родини, в тому числі і священичі, і віддав під опіку  Зарваницької Матері Божої.

Н. ЗАБОКРИЦЬКА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336